Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v Žilinskom kraji stúpla

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Chorobnosť stúpla najmä vo vekovej skupine nad 60 rokov a v okrese Námestovo.

Žilina 8. januára (TASR) – Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v Žilinskom kraji stúpla v prvom kalendárnom týždni v porovnaní s predchádzajúcim o 26,8 percenta. Predstavuje to chorobnosť 364,9 chorého na 100.000 obyvateľov. TASR o tom v piatok informovala Gabriela Košecká z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť stúpla najmä vo vekovej skupine nad 60 rokov a v okrese Námestovo. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na ARO bola v skupine do piatich rokov – 1073,1 chorého na 100.000 obyvateľov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 0,8 percenta chorých. Najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín," uviedla Košecká.

Pri chrípke a jej podobných ochoreniach evidoval RÚVZ 41 hlásení, čo je 15,1 chorého na 100.000 obyvateľov. "V porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla chorobnosť o vyše 62 percent, najmä vo vekovej skupine nad 60 rokov. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola v skupine do piatich rokov," doplnila Košecká.