Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Žilinský kraj

V žilinskej nemocnici kompletne vymenili informačno-komunikačnú sieť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Výmena bola podľa vedúceho odboru informatiky a správy systémov FNsP Žilina Petra Belana nevyhnutná.

Žilina 15. decembra (TASR) - Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline kompletne vymenili informačno-komunikačnú sieť. Podľa hovorcu nemocnice Karola Zahatlana pomohla zákazka v hodnote takmer jeden milión eur zmodernizovať zastarané technológie.

Doplnil, že v rámci projektu vznikla nová záložná serverovňa, vymenili sa aktívne i pasívne prvky siete a obnovila sa telefónna ústredňa, ktorá mala viac ako 25 rokov. "Technológia novej ústredne je založená na prenose hlasu internetovým protokolom. Obnova priniesla lepšiu rýchlosť, spoľahlivosť a údržbu systému," uviedol.

Výmena bola podľa vedúceho odboru informatiky a správy systémov FNsP Žilina Petra Belana nevyhnutná. "Každý rok sme do údržby investovali nemalé finančné prostriedky a napriek tomu sa čoraz častejšie vyskytovali poruchy a výpadky siete. Prešli sme na moderný systém od jedného dodávateľa, ktorý je jednotný v celom zdravotníckom zariadení," spresnil.

"V rámci obnovy sme vymenili 750 telefónov, 62 switchov, 36 záložných zdrojov a 36 rackových skríň. Kompletne sa obnovila i optická kabeláž, čo predstavuje približne 13 kilometrov nových káblov. Veľkou výhodou je zvýšenie rýchlosti a spoľahlivosti systémov," zdôraznil Belan.

Riaditeľ FNsP Žilina Eduard Dorčík podotkol, že nová telefónna ústredňa je pokračovaním modernizácie informačných technológií. "Naša inštitúcia mala veľký investičný dlh v oblasti informačných a telekomunikačných systémov. V roku 2019 sa nám podarilo kompletne zmodernizovať informačný systém a zaviedli sme v tom čase najnovšiu technológiu," dodal s tým, že výmena telefónnej ústredne a telefónnych zariadení je pre nemocnicu veľkým posunom.