Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Žilinský kraj

Žiarski poslanci schválili všeobecne záväzné nariadenie o daniach

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Keďže samospráva nechcela zvyšovať dane v roku 2024 skokovo, prijalo v tom čase MsZ uznesenie o postupnom zvyšovaní daní.

Žiar nad Hronom 15. decembra (TASR) - Žiarski mestskí poslanci vo štvrtok (14. 12.) na rokovaní mestského zastupiteľstva (MsZ) schválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o miestnych daniach, ktoré obsahuje úpravy tých sadzieb daní, ktoré boli avizované v predchádzajúcich rokoch.

"V minulom období, pred piatimi rokmi, podľa platnej legislatívy mali mestá od 1. januára 2024 upraviť sadzby tak, aby rozdiel medzi najnižšou a najvyššou sadzbou nepresahoval 10-násobok," uviedol pre TASR hlavný ekonóm mesta Martin Majerník.

Keďže samospráva nechcela zvyšovať dane v roku 2024 skokovo, prijalo v tom čase MsZ uznesenie o postupnom zvyšovaní daní. Zmena zvýšenia sadzieb v budúcom roku bude teda posledná z postupnej úpravy počas piatich rokov.

Podľa Majerníka úprava daní nezaťaží peňaženky daňovníkov. V prípade priemerného dvojizbového bytu pôjde podľa jeho slov o zvýšenie zhruba vo výške piatich eur.

Primátor Peter Antal na rokovaní MsZ zdôraznil, že ide o zvyšovanie schválené v predchádzajúcich rokoch a k ďalšiemu zvýšeniu daní pre obyvateľov a podnikateľov, ktoré aktuálne avizujú mnohé slovenské samosprávy, mesto nepristúpilo.