Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Vrátna dolina je na zimnú turistickú sezónu pripravená

Vo Vrátnej doline sa 11. decembra 2014 za účasti ministra životného prostredia SR Petra Žigu (v strede), podpredsedu ŽSK Jozefa Štrbu (vľavo), generálneho riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p. Mariána Supeka (vpravo), starostu obce Terchová a ďalších zodpovedných konalo symbolické otvorenie Vrátnej doliny po júlovej kalamite. Na odstraňovanie následkov sa minulo okolo 3 mil. eur. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vláda po katastrofe vyčlenila 3 milióny eur na okamžité práce, čo sa týka výstavby cesty.

Terchová 11. decembra (TASR) – Vrátna dolina je opäť v stave, aby počas zimnej sezóny mohla prijať turistov. Po dnešnej obhliadke doliny, postihnutej 21. júla tohto roku ničivou prívalovou vlnou, to povedal minister životného prostredia SR Peter Žiga.

„Všetky zložky, ktoré sa podieľali na záchranných, zabezpečovacích a rekonštrukčných prácach, zahlásili hotovo. A môžem s veľkým potešením skonštatovať, že práce, ktoré sme sľúbili skončiť do konca roka, skončili všetky zložky – Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), Žilinský samosprávny kraj (ŽSK), obec Terchová a Štátny geologický ústav Dionýza Štúra,“ povedal Žiga.

Pripomenul, že vláda SR po katastrofe vyčlenila 3 milióny eur na okamžité práce, čo sa týka výstavby cesty. „Pomohla obci Terchová sumou 2,5 milióna eur a v rámci záchranných a zabezpečovacích prác SVP urobil na úseku asi jedného kilometra práce, ktoré súviseli so spevnením brehov a zabezpečením toku Varínky. Druhý stupeň povodňovej aktivity bol zrušený 25. novembra o 12. hodine. Čiže, všetky dovtedy urobené práce v rámci záchranných a zabezpečovacích prác budú uhradené zo štátneho rozpočtu na základe správy povodňovej komisie. SVP urobil na potoku Varínka práce za 2,3 milióna eur,“ informoval minister životného prostredia.

Fotogaléria zo symbolického otvorenia Vrátnej doliny




Podpredseda ŽSK Jozef Štrba uviedol, že samosprávny kraj vyčíslil všetky náklady v rámci záchranných a zabezpečovacích prác na 5,97 milióna eur. „Okrem týchto boli zhruba ďalších 1,4 milióna eur náklady na odstraňovanie následkov povodňových škôd. Čiastočne sú tieto náklady financované aj z poistky, ktorú má ŽSK uzatvorenú na poistenie majetku a niečo bolo financované aj z vlastných zdrojov ŽSK. V tomto roku by sme mali mať ukončené všetky práce s výnimkou finálneho obloženia železobetónových múrov, ktoré sa museli realizovať nanovo v úsekoch úplne zničených ciest. Po ukončení skúšobnej prevádzky lanovky na Chleb chceme sprístupniť celú Vrátnu dolinu pre verejnosť aj pre turistov tesne pred Vianocami,“ skonštatoval Štrba.

Obec Terchová vyčíslila podľa starostu Milana Laurenčíka náklady na 2,48 milióna eur. „V prvom rade by som chcel poďakovať všetkým zložkám, ktoré tu pôsobili. Pretože, keď som tu bol 22. júla s premiérom, neveril som, že to stihneme. Reálne som odhadoval, že to nestihneme ani za rok. Pretože 100.000 kubických metrov nánosov, ktoré tu boli, zasypané autá a spúšť, ktorá tu bola – naplavené dreviny, vyzeralo to veľmi hrozne. Podarilo sa nám urobiť kus práce a Vrátna je momentálne pripravená na to, aby prijala turistov. Aby tu mohli fungovať a chodiť tak, ako po minulé roky,“ uzatvoril Laurenčík.