Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

V Žiline čakali na bezplatné právne poradenstvo dve desiatky ľudí

Na Mestskom úrade v Žiline v rámci Dňa advokácie právnici poskytovali ľuďom bezplatnú právnu poradňu, ktorú pripravila Slovenská advokátska komora v spolupráci s mestom Žilina 23. apríla 2014. Ľudia mali najväčší záujem o rady v oblasti majetkových sporov. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Bezplatné poradenstvo poskytujú advokáti iba raz za rok, vždy v apríli pri príležitosti prijatia zákona o advokácii ako o slobodnom povolaní.

Žilina 23. apríla (TASR) – Na bezplatné právne poradenstvo členov Slovenskej advokátskej komory (SAK) čakalo dnes ráno pred zasadačkou Mestského úradu v Žiline približne dvadsať ľudí.

Regionálna zástupkyňa SAK pre Žilinský kraj Magdaléna Hromcová pre TASR uviedla, že ľudia s advokátmi najčastejšie konzultujú problémy z rodinného, občianskeho a trestného práva a majetkovo-právne vzťahy. "Neviem celkom odhadnúť, či vybavíme všetkých záujemcov. Ešte nám prídu pomôcť nejakí kolegovia. Samozrejme, nepôjdeme do hĺbky problému. Ale ľudí usmerníme, na koho by sa mali obrátiť, či napríklad ich nároky nie sú premlčané a podobne," povedala Hromcová.

Dnešná akcia je súčasťou Dní advokácie. "Predsedníctvo SAK sa rozhodlo, že budeme poskytovať bezplatnú právnu pomoc pre občanov Žiliny, Banskej Bystrice a Košíc. Akcia sa začala pred štyrmi rokmi v Bratislave. Malo to veľký úspech, preto sa Predsedníctvo SAK rozhodlo poradenstvo rozšíriť," skonštatovala Hromcová.

Bezplatné poradenstvo podľa nej poskytujú advokáti iba raz za rok, vždy v apríli pri príležitosti prijatia zákona o advokácii ako o slobodnom povolaní. "Služby advokátov môžu ľudia využívať na území celého Slovenska, na internetovej stránke SAK si môžu vyhľadať meno advokáta, jeho sídlo a profesijné zameranie," doplnila regionálna zástupkyňa SAK v Žilinskom kraji.

Slovenská advokátska komora je nezávislá samosprávna stavovská organizácia, ktorá združuje viac ako 5600 advokátov a 2500 advokátskych koncipientov. Predsedom SAK je Ľubomír Hrežďovič.