Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

V Žiline je 6 tisíc bilbordov, legálnych je približne len 200

Ilustračné foto Foto: Pavol Demeš

Primátor Žiliny Igor Choma pripomenul, že bilbordy na pozemkoch, ktoré nepatria mestu Žilina, sú z 99 percent postavené načierno.

Žilina 31. marca (TASR) – Na území Žiliny je zhruba 6000 reklamných informačných zariadení, pričom iba približne 200 z nich je postavených legálne. Primátor Žiliny a poslanec Národnej rady (NR) SR Igor Choma považuje súčasnú situáciu za neúnosnú a chce v tejto súvislosti pripraviť poslanecký návrh na zmenu zákona. Informoval o tom na dnešnej tlačovej konferencii na pôde žilinskej radnice.

Pripomenul, že mesto začalo riešiť situáciu s nelegálnymi bilbordmi už na jar 2011. „Prijali sme všeobecne záväzné nariadenie (VZN), zrušili sme dokonca všetky nájomné zmluvy s cieľom úplne vyčistiť právny priestor, ktorý sa týka reklamných informačných zariadení. A podarilo sa nám úplne vyčistiť mestské pozemky, na ktorých boli umiestnené bilbordy,“ povedal Choma.

Mesto podľa neho v súčasnosti vedie niekoľko súdnych sporov na odstránenie neschválených reklamných informačných zariadení. „Výsledky zatiaľ nie sú tak viditeľné, ako by sme si želali. Avšak kroky, ktoré sme urobili, prinášajú čiastočné úspechy v podobe odstránených reklám. Či už na základe súdneho príkazu alebo priamo vlastníkom či inou našou aktivitou. Do dnešného dňa ich bolo odstránených zhruba 100, zámerom je odstrániť 50 percent reklamných informačných zariadení a vznik ďalších regulovať,“ uviedol žilinský primátor.

Zdôraznil, že aj bilbordy na pozemkoch, ktoré nepatria mestu Žilina, sú z 99 percent postavené načierno. „Nemajú stavebné povolenie, ani žiadny súhlas od mesta, architekta a polície, ktorá sa vyjadruje k bilbordom z pohľadu bezpečnosti. Pri riešení situácie isto budem mať podporu zo strany Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), ktorý trápia bilbordy na cestách II. a III. triedy a zo strany Slovenskej správy ciest (SSC), ktorú trápia bilbordy na cestách I. triedy,“ uzatvoril Choma.