Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Žilinský kraj

Žilina bude v zime udržiavať vyše 400 kilometrov ciest a chodníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na žilinské cesty a chodníky je pripravených 920 ton chemického posypového materiálu a 650 ton inertného materiálu, ktoré sa budú v prípade potreby dopĺňať

Žilina 21. novembra (TASR) – V Žiline budú počas zimy udržiavať 257 kilometrov cestných komunikácií a približne 160 kilometrov chodníkov. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Doplnil, že údržbu na území Žiliny zabezpečí zmluvný partner mesta Žilinské komunikácie a k dispozícii sú aj ďalší externí dodávatelia, pracovníci mesta či aktivační pracovníci. "V pohotovosti bude zhruba 40 kusov techniky, štyri veľké a deväť malých sypačov s radlicami, deväť traktorov, UNC nakladače, technologické vozidlá s posádkou na ručné čistenie a dočisťovanie. V prípade kalamity aj ďalšie zazmluvnené stavebné mechanizmy," uviedol hovorca mesta.

Na žilinské cesty a chodníky je pripravených 920 ton chemického posypového materiálu a 650 ton inertného materiálu, ktoré sa budú v prípade potreby dopĺňať. "Zásadnou novinkou je možnosť sledovať práce počas zimnej údržby na internetovej stránke. Záujemcovia v reálnom čase vďaka GPS monitoringu vozidiel uvidia, v ktorej časti mesta sa pohybujú. Na internetovej stránke mesta bude zverejnený operačný plán zimnej údržby a denne aktualizované práce spolu s kontaktnými údajmi na dispečersko-spravodajskú službu," dodal Miškovčík.

Pripomenul, že zimná údržba sa vykonáva podľa schváleného poradia dôležitosti miestnych komunikácií na základe intenzity a smerovania dopravy. "Najprv sa udržiavajú komunikácie s premávkou mestskej hromadnej dopravy a vyššieho dopravného významu, ktorých dĺžka je 84,3 kilometrov (190 kilometrov údržby). Druhé v poradí sú cesty nižšieho významu, prevažne vnútroblokové komunikácie mestských sídlisk s dĺžkou 83,7 kilometra (167,4 kilometra údržby). Nakoniec sa udržujú komunikácie priľahlých častí mesta s dĺžkou 89,4 kilometra (170,8 kilometrov údržby). Popritom sa vykonáva údržba chodníkov," priblížil hovorca mesta.