Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

V Žiline budú cintoríny otvorené nonstop až do 7. novembra

Zapálené kahance zdobia stovky hrobov počas Pamiatky zosnulých na cintorínoch. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Dopravný podnik mesta Žilina posilní spoje na cintoríny a polícia zvýši počet hliadok.

Žilina 28. októbra (TASR) – Šestnásť cintorínov v správe mesta Žilina je pripravených na Pamiatku zosnulých a pre návštevníkov budú nonstop otvorené až do 7. novembra. Dopravný podnik mesta Žilina posilní spoje na cintoríny a polícia zvýši počet hliadok. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

„Kosenie cintorínov ukončili už minulý týždeň, aby si mohli pozostalí vyčistiť hroby a pomníky v predstihu. Ostané práce, ako zametanie a čistenie plôch, chodníkov a schodov, zber nečistôt do smetných nádob, budú vykonávať pracovníci správy cintorínov do 5. novembra,“ uviedol hovorca mesta Žilina.

Počas Sviatku všetkých svätých (1. 11.) a Pamiatky zosnulých (2. 11.) budú premávať mimoriadne autobusové spoje zo železničnej stanice na Starý a Nový cintorín a späť po trase linky č. 31 v hodinových intervaloch. „Okrem týchto mimoriadnych spojov bude zabezpečená aj bežná prevádzka linky č. 31. Od 31. októbra do 2. novembra 2014 bude automobilovú dopravu podľa situácie a potreby na parkovisku na Pietnej ulici pred Novým cintorínom a na Ulici Martina Rázusa pred Starým cintorínom usmerňovať dopravná aj mestská polícia. Pri Starom cintoríne na Ulici Martina Rázusa, Na Šefranici a na Ulici Ulica Fedora Rupeldta je povolené bezplatné pozdĺžne státie maximálne jednu hodinu,“ doplnil Čorba.

Mesto Žilina podľa neho od minulého roka intenzívne spracováva elektronickú evidenciu všetkých hrobových miest na pohrebiskách v jednotlivých mestských častiach. „Spolu má mesto v správe 23.000 hrobových miest. Keďže podľa platného zákona o pohrebníctve sú všetci nájomcovia hrobových miest povinní mať uzatvorenú nájomnú zmluvu a nahlásiť napríklad zmenu trvalého bydliska či mena, je blížiaci sa sviatok príležitosťou prihlásiť sa k  hrobovým miestam alebo skontrolovať úhradu poplatku za prenájom hrobového miesta. Mesto Žilina upozorňuje prenajímateľov, ktorí nemajú uzatvorenú platnú zmluvu o nájme hrobového miesta a nemajú zaplatené nájomné za prenajaté hrobové miesta, aby tak urobili do 31. decembra 2014. Inak hrozí zrušenie hrobového miesta a jeho pridelenie ďalším záujemcom,“ upozornil hovorca mesta Žilina.