Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Žilina sa opäť aktívne zapojí do Európskeho týždňa mobility

Na archívnej snímke primátor Žiliny Igor Choma Foto: TASR/Michal Svítok

Primátor Igor Choma vyzval všetkých Žilinčanov, aby sa opäť po roku zúčastnili na tejto iniciatíve.

Žilina 13. septembra (TASR) – Mesto Žilina sa celou sériou podujatí v spolupráci s viacerými miestnymi záujmovými združeniami zapojí od 16. do 22. septembra aktívne do Európskeho týždňa mobility, ktorý je najväčšou medzinárodnou kampaňou na podporu trvalo udržateľnej dopravy v mestách.

Primátor Igor Choma vyzval všetkých Žilinčanov, aby sa opäť po roku zúčastnili na tejto iniciatíve. „Každý, komu to okolnosti aspoň trochu dovolia, by mal skúsiť svoje auto nahradiť bicyklom alebo mestskou hromadnou dopravou a to nielen 22. septembra, počas Svetového dňa bez áut,“ skonštatoval Choma.

„Všetci určite oceníme, ak sa v našom meste bude čoraz viac využívať akákoľvek ekologická forma dopravy. Verím, že týmto spôsobom povzbudíme ľudí do športových aktivít, ktoré sa odzrkadlia aj na našom zdraví. Chceme podporiť najmä u nás čoraz populárnejšiu cestnú cyklistiku,“ spresnil žilinský primátor.

Súčasťou týždňa mobility budú súťaže o najelegantnejšieho cyklistu a najvtipnejšiu fotografiu s cyklistickou tematikou. Žilinčania budú môcť súťažiť aj o bezplatné lístky na mestskú hromadnú dopravu. Vyvrcholením bude veľká jesenná cyklojazda so štartom na Námestí A. Hlinku a cieľom na Mariánskom námestí.