Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

V Žiline si pripomenuli obete holokaustu

Smútočnou tryznou na židovskom cintoríne a pietnou spomienkou pri pamätníku Cesta bez návratu na mieste deportačného zberného tábora z roku 1942 si 29. júna 2014 v Žiline uctili pamiatku miliónov obetí holokaustu z čias druhej svetovej vojny a vyčíňania nacistického režimu. Podujatia sa zúčastnil aj minister školstva SR Dušan Čaplovič a hostia z celého sveta. Za obete boli zapálené sviečky. Na snímek zľava izraelská vlajka, vlajka Slovenskej republiky, a vlajka mesta Žilina pri pamätníku Cesta bez návratu v Žiline. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Spomienka sa konala pri pamätníku Cesta bez návratu.

Žilina 29. júna (TASR) – Na žilinskom židovskom cintoríne a pri pamätníku Cesta bez návratu na mieste zberného tábora z roku 1942 na deportáciu Židov z celého Slovenska do nacistických koncentračných táborov sa uskutočnila dnes smútočná tryzna a pietna spomienka na obete holokaustu.

"Nachádzame sa presne na mieste, odkiaľ boli cez druhú svetovú vojnu násilím deportovaní židovskí spoluobčania do nacistických táborov smrti. Ich životy vyhasli, lebo človek zabudol na základné princípy ľudskosti a potupne im zobral právo na život," zdôraznil žilinský primátor Igor Choma.

Zároveň upozornil, že je morálnou povinnosťou pripomínať dnešným generáciám tieto tragické udalosti. "Musíme včas zabrániť všetkému, čo znevažuje človeka, akúkoľvek ľudskú rasu či náboženské vierovyznanie. Dostali sme právo na slobodný život a musíme ho chrániť, aby sme mohli žiť v mieri," pripomenul Choma.

"Zberný tábor napokon zriadili vo vojenských objektoch Štefánikových kasární a nie na mestskom pozemku, lebo s tým nesúhlasila vtedajšia mestská rada," dodal žilinský primátor s tým, že pamätník ako znak úcty obetiam vybudovalo mesto na základe myšlienky Arieha Kleina, rodáka a čestného občana Žiliny.
Smútočnou tryznou na židovskom cintoríne a pietnou spomienkou pri pamätníku Cesta bez návratu na mieste deportačného zberného tábora z roku 1942 si 29. júna 2014 v Žiline uctili pamiatku miliónov obetí holokaustu z čias druhej svetovej vojny a vyčíňania nacistického režimu. Podujatia sa zúčastnil aj minister školstva SR Dušan Čaplovič a hostia z celého sveta. Za obete boli zapálené sviečky. Na snímke novoodhalený pamätník pripomínajúci dni holokaustu, ktorý sa nachádza pri pamätníku Cesta bez návratu v Žiline.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo