Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Interné oddelenie žilinskej nemocnice podľa primárky normálne pracuje

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vo výpovednej lehote je stále 13 lekárov interného oddelenia.

Žilina 13. apríla (TASR) – Poverený riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Žilina Pavol Drugaj má vo štvrtok (16.4.) informovať zástupcov odborových organizácií o konkrétnych krokoch na vyriešenie problémov v žilinskej nemocnici.

Vo výpovednej lehote je stále 13 lekárov interného oddelenia. Žiadajú rekonštrukciu interného oddelenia, aby spĺňalo hygienické štandardy, adekvátny počet lôžok pre pacientov na internom oddelení, skoré transparentné výberové konanie na primára interného oddelenia a spoločný návrat všetkých lekárov vo výpovediach. Vo výpovednej lehote je aj 64 sestier, ktorým prekážalo množstvo nadčasov či veľký počet pacientov na jednu sestru. Poverená primárka interného oddelenia FNsP Žilina Renáta Oláhová informovala o súčasnej situácii na oddelení v otvorenom liste aj predsedu vlády SR Roberta Fica.

Rekonštrukcia oddelenia je podľa nej schválená nie vďaka lekárom vo výpovedi a nie je možné ju urýchliť. "Výberové konanie na primára oddelenia sa uskutočňuje podľa zákona a tiež nie je možné ho urýchliť. Počet lôžok pre pacientov na internom oddelení sa navýšil, hoci len formálne. Je naozaj nedostačujúci, v skutočnosti ich je dlhodobo 108 a ich počet bol teraz zvýšený z 96 len administratívne. V spolupráci s vedením nemocnice sú teraz niektorí pacienti, nepatriaci na naše oddelenie, hospitalizovaní na oddeleniach, kam skutočne patria. Denný stav pacientov sa počas mesiaca znížil najmenej o 20 percent a už nie sú pravidelne odkázaní na prístelky, ako to bývalo pravidlom. Nie je teda pravda, že situácia na oddelení sa nezmenila, ako tvrdia odborári," informovala Oláhová v otvorenom liste predsedu vlády SR.

"Je nešťastím, že k uskutočneniu veľmi potrebných zmien bol potrebný až taký podnet, ako je hromadné podanie výpovedí lekármi. Na druhej strane, teraz nevidím iný dôvod na ponechanie výpovedí v platnosti, ako osobné ambície odborárov na jednej strane a chvályhodnú, no deštruktívnu solidaritu ostatných kolegov," uviedla poverená primárka interného oddelenia žilinskej fakultnej nemocnice.

Doplnila, že rozšírenie oddelenia o 20 lôžok a celú jeho prestavbu žiadala už vo výberovom konaní na primára oddelenia v roku 2013. "Ale nikto z lekárov vo výpovedi ma vtedy nepodporil, hoci podmienky na ňom boli už vtedy rovnako zlé. Pacientov ohrozuje aj ďalší problém, o ktorom sa nehovorilo a treba ho riešiť - zastarané technické vybavenie jednotky intenzívnej starostlivosti, ktoré trvá už desiatky rokov," podotkla Oláhová.

Interné oddelenie podľa nej momentálne normálne pracuje. "A to napriek tomu, že lekári vo výpovediach čerpajú dovolenky alebo aj nečakane neprichádzajú do práce, napríklad z dôvodu neočakávanej práceneschopnosti. Niektorí z nich si v zaujatí odborárskymi záležitosťami nedbanlivo plnia povinnosti. Napriek tomu, v snahe o dohodu, nenavrhla som im nijaké kárne opatrenia. Je však zaiste pochopiteľné, že s takýmito kolegami mám problém v budúcnosti spolupracovať a podmienky ich ďalšieho zotrvania na oddelení chcem riešiť individuálne," dodala poverená primárka interného oddelenia FNsP Žilina.

Pripomenula, že výpovedná lehota lekárov plynie a prevádzka oddelenia sa musí vopred zabezpečiť. "Vrátane zabezpečenia nových kvalifikovaných lekárov na ich miesta a pohotovostných služieb, v čom sme obmedzení aj ustanoveniami Zákonníka práce. Preto nie je možné, ako si lekári vo výpovediach želajú, čakať na výsledky výberového konania primára a je nutné rozhodnúť sa o platnosti ich výpovedí najneskôr dnes. Ináč by mohlo dôjsť k ohrozeniu zdravotnej starostlivosti o pacientov a tentoraz už reálne," zdôraznila v liste predsedovi vlády Oláhová.