Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Dlh Žiliny súvisiaci s obytným súborom Krasňany sa zníži

V obci Krasňany, neďaleko Tepličky nad Váhom, kde sa buduje dedina pre pracovníkov automobilky KIA, niekto na tabuli s názvom obce prestriekal písmeno R na I, a tak vznikli Kiasňany. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Dlh mesta sa zníži o 5,84 milióna eur.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Dlh mesta Žilina voči štátu súvisiaci s obytným súborom (OS) Krasňany, ktorý bol postavený pre manažérov automobilky KIA, sa zníži o 5,84 milióna eur, na 11,73 milióna eur. Vyplýva to z Návrhu Ministerstva hospodárstva (MH) SR na zníženie sumy a zmenu termínu splatnosti návratnej finančnej výpomoci (NFV) poskytnutej mestu Žilina, ktorý dnes schválila vláda SR.

"Na základe vykonanej analýzy sa navrhuje zároveň predĺžiť termín splatnosti zvyšnej časti poskytnutej NFV do 31. decembra 2016. Počas tohto obdobia sa bude hľadať ďalší priestor a možnosti na vysporiadanie NFV," uviedol ďalej rezort hospodárstva SR vo vládnom materiáli.

Vrátenie poskytnutých finančných prostriedkov sa zmluvne dohodlo v termíne do 30. júna 2009. Vzhľadom na to, že odkúpenie OS sa zo strany kórejských investorov nezrealizovalo, vláda SR súhlasila 21. októbra 2009 s predĺžením termínu splatnosti poskytnutej NFV do 31. decembra 2014. Všetky následné snahy mesta Žilina o predaj OS Krasňany boli však neúspešné. Spoločnosť KIA pri rokovaniach neprejavila o odkúpenie tohto obytného súboru záujem.

Počas roku 2014 sa zrealizovala verejná obchodná súťaž, ktorej cieľom bolo transparentným spôsobom predať OS Krasňany. V rámci súťaže však nepredložil ponuku žiaden záujemca, a preto bola táto verejná obchodná súťaž v zmysle platného zákona zrušená.