Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Žilinská krajská knižnica odštartuje Detské leto

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V programe Detského leta nebudú chýbať tvorivé dielne šikovných rúk, dni plné hudby, tanca a športové disciplíny. Prvým podujatím je Šikovníček.

Žilina 25. júna (TASR) – Šikovníček je názov prvého podujatia Detského leta v Krajskej knižnici v Žiline, na ktorom sa môžu v pondelok 30. júna zúčastniť deti od 6 do 11 rokov. Podujatia Detského leta sa v knižnici uskutočnia každý pracovný deň počas letných prázdnin. TASR o tom informovala koordinátorka kultúrno-výchovnej činnosti Krajskej knižnice v Žiline Katarína Kvašňovská.

Detské leto v knižnici je podľa nej určené deťom od 6 do 12 rokov a program je pre ne pripravený vždy medzi 13. a 15. hodinou. "Vstup na podujatia je bezplatný. Podmienkou je, aby dieťa bolo registrovaným čitateľom krajskej knižnice. No knižnica umožní vstup aj chlapcom a dievčatám prázdninujúcim v Žiline a okolí. Potrebné je vopred sa prihlásiť, pretože počet miest je limitovaný. Pre deti bude celé dva mesiace počas pracovných dní otvorená rozprávková miestnosť a niektoré tvorivé dielne budú i v priestoroch novootvoreného literárneho parčíka za knižnicou," uviedla Kvašňovská.

Knihovníčky zorganizovali pre deti napríklad tvorbu vlastnej knihy, pri ktorej sa naučia vyrábať pečiatky, písať brkom, budú rozpletať popletené vety a vytvárať si vlastné písmo. "Porovnáme si navzájom odtlačky prstov, vyskúšame si písanie na písacom stroji a taktiež sa budeme venovať ilustráciám," prezradila knihovníčka Michaela Jotovová.

Deti sa počas leta naučia, ako sa dá využiť odpad a čo všetko sa z neho dá vyrobiť. "V tvorivých dielňach nazvaných Ekoateliér sa naučia vyrábať zaujímavé veci nielen z papiera, ale aj iných materiálov. Šikovné ruky využijú aj v rámci workshopu venovanom korálikom, na ktorom budú vyrábať zvieratká pomocou korálikov a drôtu. Deti sa naučia základnú techniku výroby korálikových zvieratiek," povedal knihovník krajskej knižnice Marek Homola.

V programe Detského leta nebudú chýbať tvorivé dielne šikovných rúk, dni plné hudby, tanca a športové disciplíny. "O rôznorodý program sa postarajú nielen pracovníčky knižnice, ako po ostatné roky im prídu vypomáhať aj seniori, ktorí navštevujú Univerzitu tretieho veku Žilinskej univerzity v Žiline," dodala Kvašňovská.