Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Žilinská mestská polícia si posvieti na podávanie alkoholu mladistvým

Ilustračné foto. Foto: TASR

Koniec školského roka a začiatok prázdnin je podľa neho pre niektorých mladých ľudí príležitosťou osláviť ukončenie školských povinností posedením pri poháriku alebo cigarete.

Žilina 24. júna (TASR) – Mestská polícia Žilina bude s blížiacim sa koncom školského roka vo zvýšenej miere kontrolovať dodržiavanie zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov v pohostinstvách, reštauráciách, herniach a iných zariadeniach, v ktorých môžu mať neplnoletí prístup k alkoholu. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Koniec školského roka a začiatok prázdnin je podľa neho pre niektorých mladých ľudí príležitosťou osláviť ukončenie školských povinností posedením pri poháriku alebo cigarete. "Mestská polícia upozorňuje, že v zmysle zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov sa maloletá osoba do 15 rokov nesmie zdržiavať bez dozoru zákonných zástupcov po 21. hodine na verejne prístupných miestach, kde sa podávajú alkoholické nápoje. Zároveň platí, že neplnoleté osoby nesmú požívať alkoholické nápoje alebo iné návykové látky. Obec môže uložiť zákonnému zástupcovi maloletého finančnú sankciu do výšky 33 eur a mladistvému pokarhanie. V zmysle tohto zákona môžu byť postihnuté aj osoby, ktoré umožnia neplnoletým požiť alkoholické nápoje a iné psychotropné látky," doplnil Čorba.

"Apelujem na rodičov a zákonných zástupcov, aby nepodceňovali výchovu detí a vystríhali ich od útleho detstva od alkoholu a cigariet. Pretože nezvládnutie výchovy môže mať fatálne následky. Dúfam, že niektorí mladí Žilinčania si osvoja prastarú múdrosť, že 'je lepšie stratiť alkohol v živote ako život v alkohole'. To by si však mali uvedomiť všetky generácie," podotkol primátor mesta Žilina Igor Choma.