Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Žilinské oddelenie rádiodiagnostiky bude mať novú vzduchotechniku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Rekonštrukcia vzduchotechniky si vyžaduje kompletné prebudovanie rozvodov stropného potrubia a inštaláciu externého koncového zariadenia na strechu pavilónu.

Žilina 22. mája (TASR) – Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline vybuduje na pracovisku rádiodiagnostiky novú vzduchotechniku a klimatizáciu. Nemocnica financuje podľa hovorkyne Lenky Zátekovej investíciu vo výške 100.000 eur z kapitálových zdrojov zriaďovateľa – Ministerstva zdravotníctva SR.

Stará vzduchotechnika už podľa vedúcej rádiologickej techničky oddelenia rádiodiagnostiky (RDG) FNsP Žilina Martiny Malíkovej nespĺňala funkčnosť a nestíhala dostatočne odčerpávať škodlivé častice z miestností, v ktorých sa vyšetruje röntgenom. "Súčasné zariadenie s rekuperáciou a tepelným čerpadlom bude zároveň ochladzovať, v zime môže zase kúriť. No čo je najdôležitejšie – bude dôkladne odvetrávať ionizovaný vzduch preč," zdôraznila Malíková s tým, že súčasťou obnovy je tiež inštalácia klimatizácie v priestoroch čakárne.

Rekonštrukcia vzduchotechniky si vyžaduje kompletné prebudovanie rozvodov stropného potrubia a inštaláciu externého koncového zariadenia na strechu pavilónu. Riaditeľ FNsP Žilina Eduard Dorčík informoval, že vďaka účinným filtračným systémom bude prostredie rádiodiagnostiky kvalitnejšie a zdravšie. "Modernizáciou prinášame výrazný benefit pre všetkých návštevníkov a zamestnancov vo forme čistejšieho, bezpečnejšieho ovzdušia. Okrem ionizujúceho žiarenia filtre zachytávajú prach, peľ či iné alergény a pachy, čo je v zdravotníckom prostredí mimoriadne dôležité," podotkol Dorčík.

Doplnil, že na oddelení RDG sa súčasne aj prestavuje sonografická ambulancia, ktorá je dočasne presťahovaná na prvé poschodie hlavnej budovy polikliniky. "FNsP sa ospravedlňuje za čiastočné obmedzenia spôsobené nevyhnutnými stavebnými prácami," dodala Záteková.