Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Na Staromestských slávnostiach predstavujú tradičné remeslá aj kultúru

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Primátor Žiliny Igor Choma vyjadril presvedčenie, že každá generácia si v programe nájde to, čo obľubuje.

Žilina 28. mája (TASR) – Ukážky práce remeselníkov a trojdňový kultúrny program ponúka na Mariánskom námestí a na Námestí Andreja Hlinku v Žiline 21. ročník Staromestských slávností, ktorý sa začína dnes a vyvrcholí v sobotu 30. mája.

Primátor Žiliny Igor Choma vyjadril presvedčenie, že každá generácia si v programe nájde to, čo obľubuje. "Žilinou sa ponesú rôzne hudobné štýly, od folklóru, zborového spevu, cez vážnu hudbu, džez, pop, punk až po rock. Staromestské slávnosti si už vybudovali tradíciu a budeme ich zodpovedne pripravovať a organizovať aj v budúcnosti," povedal Choma.

Podľa hovorcu mesta Žilina Pavla Čorbu predstavuje tradičné remeslá na námestiach okolo 100 stánkov, 20 stánkov ponúka medovníky a cukrovinky a stánkov s občerstvením je 20. "Počas maratónu hudby a vystúpení sa predstavia okrem iných interpreti Smola a Hrušky, Tublatanka, Iné kafe, Desmod, Vidiek, Václav Neckář, Korben Dallas, Zoči Voči, Omnia, DH Fatranka či Folklórny súbor Rozsutec. Dopoludňajší program patrí viacerým tanečným skupinám detí i seniorov, orchestrom, zborom a folklórnym súborom," uviedol Čorba.

Sprievodnými akciami Staromestských slávností sú Deň detí v Sade SNP (30.5.), literárna, výtvarná a dejepisná súťaž pre deti "Žilina – moje mesto" a XX. slávnostná akadémia Zboru Žilincov. "Od stredy (27.5.) je v Makovického dome otvorená výstava Čipkované radosti – variácie v modrom, ktorá potrvá do 18. júna 2015. Ďalšou akciou je dnešné uvítanie knihy Žilina vo svetle lámp – (Ne)zabudnuteľná história energetiky," dodal hovorca mesta Žilina.