Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Novým predsedom Zväzu protikomunistického odboja je Ján Litecký- Šveda

Rafael Rafaj Foto: TASR/Michal Svítok

TASR o tom informoval novozvolený podpredseda PV ZPKO Rafael Rafaj.

Žilina 10. júna (TASR) – Novým predsedom organizácie Politickí väzni – Zväz protikomunistického odboja (PV ZPKO) sa dnes na XII. sneme v Žiline stal Ján Litecký-Šveda. TASR o tom informoval novozvolený podpredseda PV ZPKO Rafael Rafaj.

„Priority organizácie musia byť hodnotové. Keďže to je organizácia politických väzňov, musí vychádzať z toho, za čo ľudia sedeli. Za čo obetovali nielen dlhé desaťročia, ale aj životy. Hodnoty, za ktoré riskovali všetko, aby sme ich udržali pri živote. To znamená, kresťanské ideály starej Európy, slovenské vlastenectvo a odpor voči akémukoľvek nezmyslu, ktorý vymyslia nejakí intelektuáli. Naším poslaním bude, aby ľudia, ktorí si to odtrpeli, boli výkričníkom a živým pamätníkom toho, že netreba zabudnúť na tieto hodnoty,“ zdôraznil Ján Litecký-Šveda.

Doterajší predseda PV ZPKO Arpád Tarnóczy doplnil, že hlavnou agendou je legislatívne sa vyrovnať s minulosťou. „Keďže zločiny proti ľudskosti nie sú amnestovateľné ani premlčateľné, chceli by sme, aby aspoň potomstvo a žijúci, ktorých je ešte okolo 900, dostali satisfakciu. Minimálne na úrovni tých, ktorí boli v druhom odboji. My sa označujeme za tretí odboj. Nedávno sme oslavovali koniec druhej svetovej vojny. A veľmi nám je ľúto, že naši vládni predstavitelia pri prejavoch nezabudli povedať, že sme dostali slobodu. Čo my zásadne popierame. Lebo od roku 1945 viac ako 10.000 slovenských občanov, nehovoriac o Podkarpatskej Rusi, kde okolo 50.000 bolo odvlečených na Sibír a tri štvrtiny z nich tento systém neprežili,“ povedal Tarnóczy.

Podľa podpredsedu PV ZPKO je jedným z cieľov aj integrácia rozdrobených organizácií a spoločný postup. „Aby historická pamäť na éru totality a útlaku mala primerané postavenie. Budeme sa snažiť presadiť legislatívny proces – zrovnoprávnenie s protifašistickým odbojom. Tak, aby bol aj v Národnej rade SR na rovnakej úrovni prijatý zákon o pôsobnosti a činnosti tretieho odboja alebo bývalých politických väzňov komunistického systému,“ dodal Rafaj.

Pripomenul, že organizácia pravidelne usporadúva 17. novembra na bratislavskom cintoríne v Ružinove pietnu spomienku Dňa slobody pri Pamätníku umučených a popravených politických väzňov. „PV ZPKO je členom medzinárodnej organizácie INTERASSO, ktorá združuje 13 národných organizácií bývalých politických väzňov a obetí komunizmu,“ uzatvoril Rafaj.