Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Žilina odstráni do konca roka ešte 40 nelegálnych bilbordov

Na území mesta Žilina v pondelok 9. novembra 2015 začali s odstraňovaním nelegálne postavených bilbordov. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Mesto už nevydáva žiadne povolenia na budovanie oficiálnych bilbordov.

Žilina 9. novembra (TASR) – Mesto Žilina odstráni v tomto roku ešte štyri desiatky nelegálnych bilbordov. Po odstránení jedného z nich na sídlisku Vlčince to dnes povedal primátor Žiliny Igor Choma.

Zdôraznil, že mesto odstraňuje bilbordy v zmysle platnej legislatívy. "Aj v tomto konkrétnom prípade sme čakali na súdne rozhodnutie. Je to síce pomalé, ale deje sa to. Máme pripravených zhruba 40 bilbordov ešte v tomto roku, ďalšie na budúci rok. Ak máme rozhodnutia v rukách, konáme," uviedol žilinský primátor.

Platná legislatíva podľa neho významne urýchľuje proces, ktorý potrebuje mesto, aby sa mohlo dopracovať k odstráneniu bilbordu. "Ubehli všetky lehoty, ktoré zákon predpokladal, ubehli termíny jednotlivých majiteľov bilbordov, aby si dali veci do poriadku. Prišiel čas, kedy sme zistili, že si nedali do poriadku, bilbordy musia ísť dolu," podotkol Choma.



Pripomenul, že mesto už nevydáva žiadne povolenia na budovanie oficiálnych bilbordov. "Máme zhruba 4000 až 5000 bilbordov, z toho 3000 je už dnes nelegálnych. Tu nám pomáha, že nevydávame žiadne ďalšie povolenie. To znamená, akýkoľvek štandardný bilbord dnes už nie je povolený. Teraz musia len dobehnúť procesy, ktoré nám povolia zákonným spôsobom bilbordy odstrániť," doplnil žilinský primátor.

Za korektný označil prístup spoločností, ktoré po výzve mesta odstránili viac ako 40 bilbordov, postavených bez stavebných povolení na pozemkoch mesta. "Ak tu niekedy bol obrovský boom v stavaní čiernych bilbordov, dnes sa situácia zásadným spôsobom zmenila. A to možno aj vďaka legislatíve, ktorá je k dispozícii a reklamné spoločnosti už k tomu pristupujú celkom inak," uzavrel Choma.