Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Žilina osadila pamätné tabule viacerým osobnostiam

Ilustračné foto. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Pamätnú tabuľu na pamiatku novinára, spisovateľa, redaktora a zakladateľa mnohých časopisov Ema Bohúňa osadili na budove Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Žiline na Ulici J. M. Hurbana.

Žilina 8. júla (TASR) – Mesto Žilina osadilo viacero pamätných tabúľ, ktoré boli v minulosti zničené pri rekonštrukciách budov. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka osadili na začiatku júna pamätnú tabuľu na požiarnu zbrojnicu v Žiline-Zádubní na počesť miestneho občana Františka Gaža.

„Gažo bojoval a zahynul v Slovenskom národnom povstaní. Pôvodnú tabuľu, ktorá bola v minulosti na budove bývalého kultúrneho domu, mesto odstránilo na žiadosť súčasného majiteľa budovy z dôvodu rekonštrukcie fasády. Blízka rodina pána Gaža si želala tabuľu opäť nainštalovať," uviedol Miškovčík.

Pamätnú tabuľu na pamiatku novinára, spisovateľa, redaktora a zakladateľa mnohých časopisov Ema Bohúňa osadili na budove Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Žiline na Ulici J. M. Hurbana.

„Tabuľu na počesť Anny Zimenovej, ktorú zavraždili nemeckí okupanti v roku 1944, umiestnili na pôvodnom mieste – na fasáde rodinného domu na Framborskej ulici. Na Lombardiniho dome na Hornom Vale inštalovali tabuľu významnému pedagógovi, lexikografovi a filológovi Petrovi Tvrdému, ktorý prežil 46 rokov v Rusku. Tabuľu na počesť Ondreja Baláža, ktorého popravili 8. júna 1918 za účasť na protivojnovej vzbure v srbskom meste Kragujevac, odhalili v parku v Považskom Chlmci," dodal Miškovčík.

„Je potrebné pripomínať si ľudí, ktorí pre mesto Žilina veľa znamenali. Zaslúžia si našu úctu, aby sa nezabudlo na ich život, dielo, na to, čo po sebe zanechali. Preto som veľmi rád, že aj mesto Žilina mohlo prispieť na realizáciu spomienkových tabúľ významným osobnostiam," podotkol primátor Žiliny Peter Fiabáne.