Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Žilina parkovanie na sídliskách nespoplatní

Foto: Ilustračné foto: TASR/Tomáš Halász

Mesto plánuje v tomto roku budovať nové parkovacie miesta alebo rozšíriť existujúce plochy parkovania.

Žilina 17. januára (TASR) – Mesto Žilina nespoplatní parkovanie na sídliskách a parkovacie miesta bude naďalej budovať v rámci svojich finančných možností. Podľa hovorcu mesta Žilina Pavla Čorbu dospelo vedenie mesta k tomuto rozhodnutiu po minuloročných rozhovoroch s verejnosťou na tému parkovania na sídliskách.

Od samého začiatku sme avizovali, že dlhoročne zanedbávanú problematiku parkovania v meste budeme konzultovať s verejnosťou. Chcem zdôrazniť, že mesto plánuje v tomto roku budovať nové parkovacie miesta alebo rozšíriť existujúce plochy parkovania, ktoré budú naďalej pre obyvateľov sídlisk k dispozícii bezplatne. Spôsob riešenia tohto problému je dobrým príkladom, že dokážeme a chceme s verejnosťou hovoriť o problémoch priamo a spoločným úsilím nájdeme konštruktívne riešenie prospešné pre všetkých,“ skonštatoval primátor Žiliny Igor Choma.

Mesto sa podľa Čorbu zároveň obracia na občanov žilinských sídlisk s prosbou o trpezlivosť, najmä v letných mesiacoch. „Počas stavebných prác sa budú rekultivovať aj existujúce parkovacie miesta. Preto bude v pracovných dňoch potrebné na niekoľko hodín uvoľniť niektoré parkovacie plochy. Občania budú včas informovaní prostredníctvom oznamov, ktoré bude mesto distribuovať v predstihu,“ uviedol hovorca mesta Žilina.

Pripomenul, že v minulom roku sa uskutočnilo niekoľko stretnutí s obyvateľmi sídliska Solinky. „Mesto na nich prišlo s návrhom, ako systematicky riešiť problém parkovania na všetkých žilinských sídliskách s výhľadom na najbližších 25 rokov. Navrhnutá koncepcia spočívala v tom, že by sa prostredníctvom PPP projektov postavili parkovacie domy. Tie by nielen riešili dlhoročne zanedbávanú problematiku parkovania, ale aj vytvorili rezervu parkovacích miest pre ďalšie generácie, ktoré budú tiež vlastníkmi motorových vozidiel,“ dodal Čorba.

Po predchádzajúcom vedení ostalo podľa neho mesto na pokraji finančného zrútenia. „V roku 2011 mestu reálne hrozila nútená správa. V dôsledku toho nemá mestská pokladnica dodnes financie na budovanie parkovacích domov z vlastných prostriedkov. Aj preto mesto uvažovalo o spoplatnení novovybudovaných parkovacích miest na žilinských sídliskách,“ uzatvoril Čorba.