Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Pilotný projekt v Žiline má zachovať kvitnúce plochy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zachovávanie plôch s nižšou intenzitou kosenia je moderným trendom údržby mestskej zelene, uviedol Miškovčík.

Žilina 7. augusta (TASR) - Podporiť biodiverzitu a pomôcť zmierniť následky klimatických zmien sú ciele pilotného projektu zachovania prirodzených lúčnych porastov na území Žiliny. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka samospráva od mája 2020 skúšobne kosí menej na vytipovaných lokalitách.

"Zachovávanie plôch s nižšou intenzitou kosenia je moderným trendom údržby mestskej zelene. Okrem estetickej funkcie spĺňa aj praktické úlohy v zachytávaní prachových častíc, emisií, vody či vo vytváraní rôznorodosti rastlín pre hmyz, drobné živočíchy a vtáctvo," uviedol Miškovčík.

Pilotný projekt má zachovať kvitnúce plochy zatiaľ na piatich miestach. "Na sídliskách Solinky (Limbová) a Vlčince (Sv. Bystríka) sa radnica rozhodla kosiť s nižšou intenzitou. Na sídliskách Vlčince (Obežná, Piešťanská) a Hájik (Korzo) bude mesto priestor rekultivovať likvidáciou pôvodného trávnatého porastu a založením novej kvitnúcej lúky. Lokality boli vybrané aj vzhľadom na polohu predškolských, školských a sociálnych zariadení, pre lepšiu dostupnosť a ako ďalší vzdelávací prvok v ekovýchove detí," vysvetlil hovorca mesta.

"Verejný priestor je téma, ktorá si zaslúži neustálu pozornosť a sledovanie najnovších trendov. Princíp prírode blízkej údržby mestskej zelene je sympatický najmä vo filozofii udržateľného rozvoja spájajúceho ekologický, ale aj estetický význam. Prirodzený lúčny porast vracia prírodu späť do miest, no zároveň spĺňa aj mnohé iné úlohy. Napríklad v týchto horúcich letných dňoch majú kvitnúce priestranstvá schopnosť ochladzovať okolie a zadržiavať vodu," konštatoval primátor Žiliny Peter Fiabáne.