Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

Deň za dôstojnú prácu podporí OZ KOVO spoločným pochodom s verejnosťou

predseda OZ KOVO Emil Machyna Foto: TASR

Priemysel stratil 46 tisíc pracovných miest za sedem rokov

Žilina 2. októbra (TASR) – Celosvetový deň za dôstojnú prácu podporí Odborový zväz (OZ) KOVO 7. októbra spoločným pochodom odborárov a verejnosti od Domu odborov. OZ KOVO bude zároveň v rámci tohto dňa poskytovať verejnosti v žilinskom Dome odborov od 12. do 15. hodiny bezplatné pracovno-právne poradenstvo. Na tlačovej konferencii o tom dnes v Žiline informovala podpredsedníčka Rady OZ KOVO Monika Benedeková.

Odbory na celom svete budú podľa Benedekovej 7. októbra spoločne organizovať rôzne akcie, ktorými sa budú snažiť poukázať na zvyšujúci sa podiel neštandardných, neistých a rizikových foriem zamestnania. "Ktoré znamenajú zhoršujúce sa podmienky zamestnancov na celom svete. Takisto aj na Slovensku sme v poslednom období svedkami toho, že podiel týchto rizikových foriem zamestnávania – či už ide o pracovný pomer na dobu určitú, agentúrne zamestnávanie, dohody o prácach mimo pracovného pomeru alebo rôzne kratšie formy pracovného času, sa objavuje stále častejšie. Čo samozrejme má veľmi negatívny vplyv na pracovné, ale aj životné podmienky zamestnancov," povedala podpredsedníčka Rady OZ KOVO.

Z tlačovej besedy OZ KOVO:






Predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna na margo Dňa za dôstojnú prácu pripomenul, že pred viac ako sto rokmi ľudia bojovali za osemhodinový pracovný čas. "Dnes ľudia na Slovensku pracujú najviac z celej Európy. Máme najviac nadčasovej z celej Európy, aj keď zoberiem celkovú dĺžku práce. Robíme najviac zmennosti, sobôt, nedieľ a nepretržitej práce. Potom sa niet čo čudovať, že práve vďaka tomu dnes máme nezamestnanosť 14 %. Ak dvaja pracovníci v priemysle robia 12 hodín, tak automaticky jedno miesto nemôže byť vytvorené. Máme 176 nadčasových hodín na jedného zamestnanca, čo je prakticky o jeden mesiac navyše. A to sú tie, ktoré sú vykázané. Je veľa takých, ktoré sú urobené iným spôsobom. Trebárs majú dva pracovné pomery alebo zámerne na tom istom pracovisku sú dve spoločnosti. A človek si len označí príchod do inej spoločnosti a ďalej pracuje na tom stroji, ako aj pracoval. A to už nie je vykazované ako nadčas," uviedol Machyna.

Nezamestnanosť podľa neho môže vyriešiť iba rast HDP na 3 %, priame investície a pracovný čas. "Iný spôsob neexistuje. Priemysel stratil 46.000 pracovných miest za sedem rokov. A to vďaka tomu, že stúpla produktivita práce. Západné krajiny, keď stúpne produktivita práce, skrátia pracovný čas, aby nestratili pracovné miesta. U nás pracovné miesta odišli a mzdy nerastú tak, ako by rásť mohli. Pomer miezd na HDP klesá. A celkovo máme mzdové náklady jedny z najnižších v rámci Európy. V priemysle tvoria 5,7 % bez tzv. sociálnych daní, s nimi okolo 10 %. Čo nie je vysoký náklad. Takže, ak niekto hovorí, že sa zhoršujú pracovné podmienky, opak je pravdou. Sme najflexibilnejší, s nízkymi nákladmi a s relatívne dobrou, kvalifikovanou pracovnou silou. A na tieto veci chceme poukazovať," uzatvoril predseda Rady OZ KOVO.