Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Žilina podporí športové kluby aj vrcholových športovcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mesto podporí aj vrcholový šport dotáciou v celkovej výške 100.000 eur.

Žilina 3. júna (TASR) – Žilinská samospráva podporí z mestského rozpočtu 74 športových klubov sumou 450.000 eur a osem vrcholových športovcov sumou 20.000 eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka môžu financie zo športovej dotácie použiť len na aktivity v tomto kalendárnom roku.

Doplnil, že mesto podporí aj vrcholový šport dotáciou v celkovej výške 100.000 eur. "Z toho 80.000 eur je určených pre podporu seniorských extraligových klubov v olympijských a neolympijských športoch a 20.000 eur na podporu vrcholových športovcov v individuálnom športe. Športové dotácie pre extraligové kluby bude mesto otvárať v mesiacoch jún a júl. Dôvodom je, že nové sezóny 2021/2022 štartujú v druhej polovici leta a pre aktuálnu sezónu 2020/2021 už extraligové kluby dotácie dostali," vysvetlil Miškovčík.

"Športovci z nášho mesta nám robia dobré meno nielen na Slovensku, ale aj v celom svete. Mnohokrát sa ich príprava uskutočňuje v neporovnateľne horších podmienkach, ako je to v prípade športovcov v zahraničí, no prinášajú naozaj skvelé výsledky. Za reprezentáciu i nasadenie im ďakujem a želám veľa ďalších úspechov. Verím, že systém poskytovania športových dotácií, ktorý sme vytvorili s cieľom zabezpečiť čo najväčšiu transparentnosť rozdeľovania mestských financií, im bude napomáhať v činnosti a ďalšom rozvoji," podotkol žilinský primátor Peter Fiabáne.

Športové dotácie sú určené na podporu športovej činnosti pre registrovaných športovcov. „O športovú dotáciu sa mohli uchádzať len tie kluby, ktoré nie sú financované z rozpočtu mesta a ktorých zriaďovateľom nie je mesto Žilina. Rovnaké podmienky tento rok platili aj v prípade individuálnej podpory športovcov. Športové kluby v Žiline sa mohli tento rok súčasne uchádzať aj o grantovú dotáciu mesta pre športové podujatia a projekty amatérskeho športu. Na podporu tejto oblasti bolo vyčlenených 50.000 eur,“ dodal Miškovčík.