Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

V Žiline vymenia verejné osvetlenie na viacerých miestach

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Od modernizácie verejného osvetlenia si mesto sľubuje úsporu elektrickej energie viac ako o 50 percent zo súčasnej spotreby.

Žilina 14. septembra (TASR) – Mesto Žilina vymení počas deviatich týždňov vo viacerých mestských častiach a na niektorých uliciach v centre mesta 1117 svietidiel verejného osvetlenia, ktoré sú v zlom technickom stave a morálne zastarané. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

„Modernizáciou verejného osvetlenia po celom meste dosiahneme úsporu elektrickej energie viac ako o 50 percent zo súčasnej spotreby a výrazne sa zvýši aj svietivosť nových lámp. Vďaka modernizácii dôjde k zníženiu spotreby elektrickej energie o 488 megawatthodín (MWh) za rok a k finančnej úspore vyše 62.000 eur s DPH za rok,“ uviedol primátor Žiliny Igor Choma.

Celková cena modernizácie je podľa Čorbu 428.000 eur, zhotoviteľom diela je spoločnosť s r. o. Siemens.
„V ďalšej etape je pripravená modernizácia verejného osvetlenia v mestských častiach Vranie, Považský Chlmec a Zástranie, ktorá sa bude financovať prostredníctvom Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast. Vymení sa viac ako 330 svietidiel a následne sa budú robiť revízie a skúšobná prevádzka,“ dodal hovorca mesta Žilina.