Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Žilinská univerzita podpísala memorandum o spolupráci s čínskou firmou

Ren Zhengfei, zakľadateľ značky Huawei, na 45. stretnutí Svetového ekonomického fóra. Foto: TASR/AP

TASR o tom dnes informovala Katarína Géčová z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing ŽU v Žiline.

Žilina 28. mája (TASR) – Žilinská univerzita (ŽU) podpísala počas návštevy predsedu Národnej rady (NR) SR Petra Pellegriniho v Pekingu memorandum o spolupráci s čínskou spoločnosťou Huawei. TASR o tom dnes informovala Katarína Géčová z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing ŽU v Žiline.

„Podpísanie memoranda je výsledkom dlhodobej práce celej univerzity, ktorá prostredníctvom výskumnej infraštruktúry a tém aplikovaného výskumu definovaných v Univerzitnom vedeckom parku umožnila ponúknuť potenciál aj špičkovým zahraničným partnerom, akým je práve spoločnosť Huawei,“ uviedla rektorka ŽU Tatiana Čorejová.

Podľa riaditeľa Univerzitného vedeckého parku (UVP) ŽU Michala Zábovského je ďalším cieľom kooperácie so spoločnosťou Huawei príprava spoločných projektov výskumu a vytvorenie technologického centra. „Univerzitný vedecký park je pripravený realizovať spoločné projekty aplikovaného výskumu so spoločnosťou Huawei nielen v oblasti sietí novej generácie, ale aj v iných oblastiach,“ povedal Zábovský. Zároveň vyzdvihol spoluprácu so slovensko-čínskou obchodnou komorou, ktorá sa ukázala ako zásadná pre úspech rokovaní so spoločnosťou Huawei.

Rektorka ŽU doplnila, že memorandum je prvým krokom k úspešnej spolupráci medzi ŽU a spoločnosťou Huawei. „Verím, že sa bude vyvíjať pozitívne a prerastie do dlhodobej spolupráce v oblasti výskumu a technologického vývoja,“ uzatvorila Čorejová.