Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Žilina pripravuje nariadenie o poplatku za rozvoj, Martin ho nezavedie

Na snímke primátor Žiliny Igor Choma počas tlačovej konferencie po skončení rokovania. Foto: TASR/Michal Svítok

Mesto Žilina pripravuje na decembrové zasadnutie mestského zastupiteľstva nariadenie, v ktorom vyšpecifikuje zóny, aby mohlo vyberať poplatky za rozvoj.

Žilina/Martin 31. októbra (TASR) – Mesto Žilina pripravuje na decembrové zasadnutie mestského zastupiteľstva (MZ) všeobecne záväzné nariadenie (VZN), v ktorom vyšpecifikuje zóny, aby mohlo vyberať poplatky za rozvoj. Mesto Martin podľa hovorkyne Zuzany Kalmanovej neplánuje zavádzať poplatok za rozvoj pre rok 2016 ani 2017.

Primátor Žiliny Igor Choma TASR informoval, že VZN by malo platiť od 1. januára 2017. "Zóny sú rozdelené rôzne, ale budú sa vyžadovať poplatky 10 a 20 eur. To sú poplatky za meter štvorcový novobudovanej alebo rekonštruovanej plochy objektu. Je to jednorazový poplatok a bude sa týkať nových stavieb, alebo tých, ktorým bude vydávané stavebné povolenie od 1. januára 2017," povedal žilinský primátor.

"V tejto chvíli veľmi ťažko odhadnúť, aký príjem do kasy to prinesie. Pretože nevieme, aké sú investičné zámery investorov v meste, nevieme, kto sa chystá čo rekonštruovať, opravovať. Treba ale povedať, že toto nie je o tom, aby sme mali stály príjem do kasy. Ale o tom, aby do mesta prichádzali peniaze, ktoré sa dajú využiť na výstavbu infraštruktúry práve tam, kde sa niečo nové buduje," zdôraznil Choma.