Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Oddelenie pediatrie FNsP v Žiline získalo nové prístroje a vybavenie

Na archívnej snímke Detská poliklinika FNsP v Žiline. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Súčasťou modernizácie na pediatrii bola tiež dodávka 24 nových infúznych púmp a osem injekčných dávkovačov v hodnote 44.000 eur.

Žilina 6. februára (TASR) - Oddelenie pediatrie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline získalo nové prístroje a vybavenie v hodnote 66.000 eur. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej modernizácia výrazne zvyšuje kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti vďaka finančným prostriedkom z Ministerstva zdravotníctva SR a projektu sponzorského partnerstva.

Primárka detského oddelenia FNsP Zuzana Cigániková doplnila, že zo sponzorských zdrojov vo výške 22.000 eur zakúpili predovšetkým prístroje pomáhajúce pri liečbe a monitoringu detí v priamom ohrození života. "Najvýraznejšou pomocou je prístroj najnovšej generácie - ventilátor Trilogy Evo, ktorý máme k dispozícii ako prvá nemocnica na Slovensku. Poskytuje podpornú aj riadenú ventiláciu, invazívnu aj neinvazívnu. Teda podporu pri stavoch, keď dýchanie u dieťaťa zlyháva, nedokáže dýchať samo, respektíve nedokáže dýchať vôbec. Výnimočný je práve tým, že dokáže odventilovať aj najmenších pacientov s telesnou hmotnosťou od 2,5 kilogramu, pričom predchádzajúce prístroje umožňovali ventiláciu detí až od piatich kilogramov ich telesnej hmotnosti," zdôraznila Cigániková.

Oddelenie pediatrie získalo aj dve moderné polohovateľné kreslá pre ambulantných pacientov. "V pravidelných intervaloch k nám dochádzajú deti na podávanie špeciálnych, finančne veľmi náročných liekov. Prichádzajú každé dva týždne, ostávajú tu pár hodín a odchádzajú domov. Podávanie liekov sme pôvodne realizovali len na lôžkach, čo nebolo pre deti vždy najpohodlnejšie. Dnes využívame nové kreslá, vďaka ktorým je prostredie príjemnejšie, malí pacienti môžu i sedieť, meniť polohy a nemajú z nemocničného prostredia taký stres," dodala primárka žilinskej pediatrie.

Ďalšími novinkami detského oddelenia sú dva monitory životných funkcií, prenosné pulzné oximetre, nový spirometer pre odbornú detskú pľúcnu ambulanciu a zdravotný kočík na prevoz väčších detí na vyšetrenia, operačnú sálu či jednotku intenzívnej starostlivosti.

Súčasťou modernizácie na pediatrii bola tiež dodávka 24 nových infúznych púmp a osem injekčných dávkovačov v hodnote 44.000 eur. "Infúzne pumpy a dávkovače sa nám vďaka projektu centrálneho nákupu ministerstva zdravotníctva podarilo dostať do celej nemocnice a výrazne tak zvýšiť komfort a bezpečnosť detských i dospelých pacientov. Veľmi sa teším, že aj v našom zdravotníckom zariadení sa prejavujú investície, či už z vlastných zdrojov, ministerstva zdravotníctva, ale vo výraznej miere tiež zo zdrojov partnerov, známych či priateľov nemocnice," informoval ekonomický riaditeľ FNsP Žilina Peter Braška.