Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Žiline chýba asi 10 percent rozpočtu, navrhuje úpravu daní a poplatkov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Cieľom opatrení je udržanie základných služieb samosprávy a zabezpečenia ďalších rozvojových projektov.

Žilina 28. novembra (TASR) – Mestu Žilina chýba v návrhu rozpočtu na rok 2023 takmer 10 miliónov eur, ktoré tvoria zhruba desať percent rozpočtu. Poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) preto budú v utorok 13. decembra rokovať o všeobecných záväzných nariadeniach (VZN) na úpravu daní, poplatku za komunálny odpad či miestneho poplatku za rozvoj. Primátor Žiliny Peter Fiabáne o tom informoval v pondelok na tlačovej konferencii.

Cieľom opatrení je podľa neho udržanie základných služieb samosprávy a zabezpečenia ďalších rozvojových projektov. "Napríklad výdavky na odpadové hospodárstvo v meste sú 5,8 milióna eur, správa verejného osvetlenia mesto stojí ročne 1,3 milióna eur a výdavky na mestskú hromadnú dopravu tvoria v rozpočte sumu približne sedem miliónov eur," povedal žilinský primátor.

Doplnil, že súčasťou návrhu budúcoročného rozpočtu je návrh na zvýšenie poplatku za komunálny odpad o 10 eur na osobu za celý rok a úprava niektorých miestnych daní. "Ak hovoríme o výpadku zhruba 10 miliónov eur, tak zvýšené poplatky a dane tvoria zhruba 40 až 50 percent z tejto sumy. Ďalšiu sumu sme sa rozhodli vyriešiť úverom vo výške 3,8 milióna eur. Pokryl by výdavky na povinné dofinancovanie europrojektov, na spustenie parkovacej politiky mesta a splnenie niektorých zákonných záväzkov, ktoré mesto v budúcom roku čakajú," vysvetlil Fiabáne.

Podotkol, že mesto nemá veľa možností na zvýšenie príjmov a financovanie výpadkov v rozpočte. "Posledné zvyšovanie daní a poplatkov bolo v Žiline v roku 2020 a aj aktuálnym návrhom sa iba dorovnávame na úroveň iných krajských miest," dodal.