Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Žilinský kraj

Žilinská samospráva otvorí nové kreatívne trhovisko

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Žilinská samospráva využila potenciál priestoru pôvodnej tržnice a vytvorila architektonickú stavbu v sume 213. 000 eur.

Žilina 30. novembra (TASR) - Nové kreatívne trhovisko medzi ulicami Horný val a J. M. Geromettu v Žiline otvoria v sobotu 2. decembra. Žilinská samospráva využila potenciál priestoru pôvodnej tržnice a vytvorila architektonickú stavbu v sume 213.000 eur. TASR o tom informovalo mesto Žilina.

Rozloha predajných buniek je jednotná - 10,8 metra štvorcového (m2). "Súčasťou každého stánku sú dva kovové predajné pulty s uzamykateľným priestorom a výškovo nastaviteľnými nožičkami. Celé trhovisko je zastrešené, čo predajcovia a nakupujúci ocenia najmä v menej priaznivom počasí. Objekt trhoviska je prevažne jednopodlažný, ale v jednej časti vznikol aj dvojpodlažný modul s pochôdznou strechou so zábradlím," priblížilo mesto.

Kreatívne trhovisko je podľa zástupcu primátora Žiliny Jána Ničíka výsledkom snahy mesta zlepšiť verejný priestor takzvaného starého trhu. "Cieľom je vrátiť atmosféru klasických zeleninovo-kvetinových sobotných trhov z čias 19. aj 20. storočia s mobiliárom v dizajne zodpovedajúcom súčasnosti. Dlhodobou stratégiou je znovu vybudovať komunitu predajcov a kupujúcich. Mesto bude napomáhať atmosfére trhov organizovaním nepravidelných podujatí," uviedol Ničík.

Po otvorení kreatívneho trhoviska budú v sobotu okrem možnosti nákupu pre návštevníkov pripravené aj hudobné vystúpenia, remeselný workshop s drotárom, tvorivé dielne pre deti či vianočné zdobenie tržnice. Ďalšie podujatie je naplánované na 16. decembra v podobnom vianočnom duchu, dodalo mesto.