Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Žilinskí poslanci navýšili v prvej úprave rozpočet o 3,78 milióna eur

Juraj Blanár Foto: TASR

Predseda ŽSK Juraj Blanár informoval, že financie investuje samosprávny kraj predovšetkým do rozvoja v oblasti dopravy a školstva.

Žilina 6. marca (TASR) – Poslanci Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) navýšili na dnešnom zasadnutí rozpočet na rok 2017 prvou úpravou o 3,78 milióna eur. Predseda ŽSK Juraj Blanár informoval, že financie investuje samosprávny kraj predovšetkým do rozvoja v oblasti dopravy a školstva. "Prvá úprava rozpočtu v podstate odzrkadľuje to, čo sa za obdobie od nového roka k dnešnému dňu udialo. Som rád, že sme mohli schváliť ďalšie finančné prostriedky na naše školy. Pretože sme sa uchádzali v Operačnom programe Kvalita životného prostredia o granty pre naše školy, avšak všetky neboli úspešné," povedal Blanár.

Podľa riaditeľky odboru školstva Úradu ŽSK Evy Rovňanovej zrealizujú rekonštrukcie škôl napriek tomu, že sa nepodarilo získať spolufinancovanie z eurofondov. "Modernizácia škôl je jednou z našich najvyšších priorít. Financie vo výške 1,7 milióna eur vyčleníme z rozpočtu ŽSK. Ide o tri školy v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja – Gymnázium na Varšavskej ceste v Žiline, Strednú odbornú školu technickú v Námestove a Spojenú školu na Rosinskej ceste v Žiline. U všetkých troch škôl dôjde k zatepleniu, výmene okien, dverí, zníži sa energetická náročnosť budov a náklady na vykurovanie," uviedla Rovňanová.

ŽSK plánuje aj obnovu techniky pre cestárov za 700.000 eur. "Tohtoročná zimná sezóna spôsobila veľké poškodenia našich ciest a hneď ako to počasie umožní, pustíme sa do rekonštrukcií. Je preto potrebné zabezpečiť, aby sme mali pripravenú techniku," zdôraznil Blanár s tým, že kraj zrenovuje šesť vozidiel, kúpi 12 nových a investuje do ďalších 30 moderných dopravných zariadení.

ŽSK vyčlenil aj 50.000 eur na vybudovanie schodiskových plošín, vďaka čomu sa výrazne uľahčí prístup pre zdravotne postihnutých obyvateľov do budov bývalých polikliník v Kysuckom Novom Meste, Turčianskych Tepliciach a zároveň vo vnútri hlavnej budovy samosprávneho kraja v časti kongresovej sály, kde sa konajú zasadnutia Zastupiteľstva ŽSK, dodal Blanár.