Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Žilinský kraj mapuje históriu dobrovoľných hasičských zborov

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Pripravuje sa publikácia, v ktorej chce predstaviť históriu všetkých dobrovoľných hasičských zborov na území Žilinského kraja.

Žilina 3. júla (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) pripravuje publikáciu, v ktorej chce predstaviť históriu všetkých dobrovoľných hasičských zborov na území Žilinského kraja.

"Dobrovoľné hasičstvo je fenoménom. A tobôž v našom kraji, pretože jeho história sa začala písať práve u nás. Presne v Turci, kde prvý dobrovoľný hasič Miloslav Schmidt z Mošoviec toto hnutie začal a rozšírilo sa na celé Slovensko. Snažíme sa nadviazať na históriu. Aby sme takýmto spôsobom zmapovali a zachovali pre budúce generácie, povedal by som, nehmotné kultúrne dedičstvo nášho kraja," uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

Publikácia podľa neho uzrie svetlo sveta buď na konci tohto roka, alebo v budúcom roku. "Pracujeme na tom, zbierame podklady. Niekde sme prekvapení, ako si hasiči vedú svoju kroniku. Dokonca sú tam také podrobnosti, ktoré hovoria aj o súdobom živote v obciach. Ale je pravdou aj to, že mnohé dobrovoľné hasičské zbory prišli o kroniky. Stratili sa alebo možno boli aj predmetom živelných pohrôm," povedal Blanár.

Doplnil, že históriu preto musia opätovne zháňať. "Mnohé listiny a podklady sa lustrujú aj v spolupráci so Štátnym archívom v Bytči. Aby sme naozaj zachytili relevantné podklady o histórii hasičských zborov. A to je náročné časovo, preto to možno bude aj trochu dlhšie trvať. Ale chceme, aby to mapovalo skutočnú históriu, ktorá je podložená aj dokladmi," uzatvoril predseda ŽSK.