Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Živá horská osada Vlkolínec je zapísaná v UNESCO už takmer 22 rokov

Vlkolinec, ilustračné foto Foto: TASR/František Dejči

Väčšinu zo 73 pamiatkovo chránených objektov tvoria drevené usadlosti svahovitej dvojradovej ulicovej zástavby okolo upraveného potoka na južnom úpätí vrchu Sidorovo.

Ružomberok 16. augusta (TASR) – Rázovitú živú horskú osadu Vlkolínec, ktorá je od nepamäti súčasťou Ružomberka, hoci je od neho po členitej ceste vzdialená približne 10 km, zapísali do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO presne 11. decembra 1993 v kolumbijskom meste Cartagena.

Väčšinu zo 73 pamiatkovo chránených objektov tvoria drevené usadlosti svahovitej dvojradovej ulicovej zástavby okolo upraveného potoka na južnom úpätí vrchu Sidorovo. Trvalo obývaných je už iba zopár domov, ostatné slúžia iba ako víkendové chalupy v nádhernom a civilizačným ruchom nerušenom prírodnom prostredí.

Jednou zo sotva dvoch desiatok stálych obyvateľov Vlkolínca je aj jeho správkyňa Erika Bradiaková. Pod Sidorovo sa prisťahovala pred takmer dvoma desaťročiami spolu so svojím mužom, ktorý odtiaľ pochádza. „Úžasný pokoj by som nevymenila ani za chýbajúcu základnú občiansku vybavenosť,“ prízvukovala.

„Všetci sa veľmi tešíme, že sa Vlkolínec vďaka zápisu do UNESCO stal doslova svetoznámym. No početných turistických návštevníkov by som chcela poprosiť, aby brali ohľad na to, že v rámci možností tu chceme žiť normálnym životom,“ dodala pracovníčka oddelenia regionálneho rozvoja a kultúry ružomberskej radnice.