Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

Žilinský kraj a OZ Husárik budú spravovať lyžiarsko-bežeckú magistrálu

Na snímke bežecko - lyžiarska stopa Beskydsko- Javorníckej magistrály, ktorú vybudoval Žilinský samosprávny kraj (ZSK), foto z archívu. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Kraj a občianske združenie budú spolu udržiavať a spravovať Beskydsko-javornícku magistrálu.

Žilina 6. októbra (TASR) - Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) a občianske združenie (OZ) Husárik uzavreli memorandum o spolupráci pri správe a údržbe Beskydsko-javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Lucia Lašová.

Doplnila, že po desiatich rokoch od uvedenia do prevádzky si trasa i drevený mobiliár vyžadujú pravidelnú a systematickú údržbu. "Obe strany sa preto v memorande zaviazali intenzívne spolupracovať pri správe a ďalšom rozvoji magistrály. Na hrebeni Javorníkov, po ktorom je trasa vedená, pribudli vďaka obciam, regionálnym združeniam a turistickým klubom aj rozhľadne, kamenné galérie v prírode a oddychové zóny. Na Kysuciach tak vznikla unikátna prírodno-umelecká turistická lokalita a jedna z najdlhších súvislých bežeckých trás na Slovensku," uviedla Lašová.

"Rozvoj tohto unikátneho územia nie je možný bez aktívneho zapojenia subjektov a záujmových združení priamo z regiónu. Len s regionálnymi partnermi dokážeme naozaj využiť turistický potenciál celej trasy," povedal podpredseda ŽSK Peter Weber.
Beskydsko - Javornícka lyžiarska bežecká magistrála v oblasti pohorí Vysokých Javorníkov a Turzovskej vrchoviny meria 54 km a tvoria ju strojovo upravované trate, foto z archívu.
Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Na základe memoranda poskytne ŽSK podľa Lašovej komplexné informácie o trase, technickú dokumentáciu, grafické podklady máp a bude tiež úzko spolupracovať pri získaní prípadných zdrojov z projektových výziev Európskej únie (EÚ). "OZ sa zaviazalo zabezpečovať pravidelnú zimnú i letnú údržbu trate, dohliadne na okamžitú priechodnosť trasy a odvoz komunálneho odpadu. Obe strany budú spoločne investovať do obnovy, údržby a rozširovania mobiliáru na trase," dodala hovorkyňa ŽSK.

"V dvojročných cykloch bude OZ vykonávať podrobnú pasportizáciu trasy, na základe ktorej sa stanoví aktuálny plán údržby. Poškodené alebo chýbajúce značenie tak bude minulosťou," doplnil riaditeľ odboru regionálneho rozvoja Úradu ŽSK Ján Pavlík.

Beskydsko-javornícka lyžiarska bežecká magistrála má 54 kilometrov (km) a spája sieť 14 značených lyžiarskych bežeckých trás v dĺžke až 100 km. Väčšina trasy sa nachádza v CHKO Kysuce a ide o mimoriadne vyhľadávanú lokalitu pre lyžiarov, cyklistov i turistov, uzavrela hovorkyňa ŽSK.