Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Žilinský kraj spustil hlasovanie o projektoch o životnom prostredí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zoznam projektov s témou životného prostredia, ktoré sa uchádzajú o podporu verejnosti, je zverejnený na www.zilinskazupa.sk v časti Granty.

Žilina 18. júna (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spustil hlasovanie o projektoch na ochranu životného prostredia a verejnosť bude mať prvýkrát v histórii samosprávneho kraja možnosť rozhodovať v hlasovaní o pridelení grantov. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

Doplnila, že hlasovanie potrvá do 16. júla. "Participatívny rozpočet umožňuje obyvateľom kraja rozhodovať o čiastke verejných financií. Obyvatelia Žilinského kraja môžu prostredníctvom verejného hlasovania na webovej stránke ŽSK podporiť ľubovoľný projekt z participatívneho rozpočtu. Či už ide o revitalizáciu parku, úpravu odpočívadla, vyčistenie studničky, či opravu kaplnky," uviedla Remencová.

Počas výzvy podľa nej prišli na Úrad ŽSK desiatky projektov na zlepšenie životného prostredia. "Obyvatelia nám svojou iniciatívou ukázali, že im na kraji naozaj záleží. Komisia vyhodnotila projekty po formálnej stránke, teraz je na rade verejnosť. Ľudia v kraji najlepšie poznajú miesta, kde žijú a verím, že rozhodnú správne. Svojím hlasom podporia nielen vybraný projekt, ale zároveň sa tým budú podieľať na rozhodovaní o časti verejných financií. Je to novinka, preto som rada, že sa nám podarilo nájsť medzi poslancami podporu," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Zoznam projektov s témou životného prostredia, ktoré sa uchádzajú o podporu verejnosti, je zverejnený na www.zilinskazupa.sk v časti Granty. "Verejné hlasovanie sa začalo v pondelok 17. júna a bude trvať 30 dní. Obyvatelia kraja môžu označiť jeden projekt, ktorý sa im najviac páči a zahlasovať zaň. Každý môže hlasovať len raz. Víťazný projekt bude podporený dotáciou vo výške 3100 eur," dodala hovorkyňa ŽSK.