Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Žilinský kraj vyčlení v 4 nemocniciach 134 lôžok pre COVID pacientov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemocnice majú vytvorené tímy, ktoré sa starajú o pacientov v ťažkých stavoch súvisiacich s ochorením COVID-19.

Žilina 14. októbra (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) vyčlení v nemocniciach v Dolnom Kubíne, Trstenej, Liptovskom Mikuláši a Čadci 134 lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19. TASR o tom informovala riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvia Pekarčíková.

Doplnila, že v Dolnooravskej nemocnici v Dolnom Kubíne je to 30 lôžok, v Hornooravskej nemocnici v Trstenej 27 lôžok, v Kysuckej nemocnici v Čadci 43 lôžok a v Liptovskej nemocnici v Liptovskom Mikuláši 28 lôžok.

"Aktuálne máme v našich nemocniciach 26 pacientov na pľúcnej ventilácii, sú prakticky v každej nemocnici. Situácia sa mení z hodiny na hodinu. Nemocnice vyvíjajú maximálne úsilie, aby zabezpečili adekvátnu izoláciu a oddelenie bieleho oddelenia od červenej zóny, a zabezpečujú špecifickú liečbu," uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK.

Nemocnice samosprávneho kraja majú podľa nej v súčasnosti dostatok pľúcnych ventilátorov na počet lôžok vyhradených pre pacientov s ochorením COVID-19. "Naše nemocnice zároveň získali aj 11 nových pľúcnych ventilátorov ako dar z ministerstva zdravotníctva. Nemocnice v Liptovskom Mikuláši, Čadci a Dolnom Kubíne získali po tri ventilátory, dva putovali do Trstenej," dodala Pekarčíková.

Podotkla, že nemocnice majú vytvorené tímy, ktoré sa starajú o pacientov v ťažkých stavoch súvisiacich s ochorením COVID-19. "Každá nemocnica sa však borí s nedostatkom personálu. Verím, že nám pomôžu kolegovia z krajov, kde je situácia ešte relatívne pokojná. Oslovili sme už aj vedenie fakúlt pre možnosť uvoľnenia študentov na pomoc v zdravotníckych alebo sociálnych zariadeniach. Vojsko nám aktívne pomáha v triážnych stanoch, v mobilných odberových miestach ako administratívna pomoc a určite aj ako autorita na udržanie pokoja a disciplíny," podotkla riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK.