Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Žilinská samospráva vydala spolu s Maticou knihu Západné Tatry

Na archívnej snímke sídlo Matice slovenskej v Martine. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Veľká kniha o Západných Tatrách je dielom kolektívu autorov, ktorí sa rozhodli 'odkliať' nepoznané krásy Roháčov či Liptovských holí, podotkol riaditeľ odboru kultúry Úradu ŽSK Martin Hromada.

Pribylina 22. mája (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) vydal v spolupráci s Maticou slovenskou knihu Západné Tatry. Predstavili ju v nedeľu v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline na podujatí Ovčiarska nedeľa.

Publikácia s podtitulom Veľká kniha o Tatrách Oravy a Liptova vznikla podľa hovorkyne ŽSK Evy Lacovej ako kolektívne dielo 11 autorov. "Na 180 stranách prezentuje predovšetkým prírodné bohatstvo majestátnych Tatier, ale aj architektúru, poľovníctvo, baníctvo či ovčiarstvo a výtvarné umenia viažuce sa k Tatrám. Kniha vychádza ako ôsma v poradí v rámci edície Žilinská župa, jej história, kultúra, osobnosti a pamiatky, ktorá slúži na propagáciu kraja," uviedla.

"Veľká kniha o Západných Tatrách je dielom kolektívu autorov, ktorí sa rozhodli 'odkliať' nepoznané krásy Roháčov či Liptovských holí. Veríme, že si nájde svoje publikum. Nielen medzi nadšencami našich veľhôr, ale aj fanúšikmi historických faktov a umenia. Kniha obsahuje archívne, historické, ale aj výtvarné diela autorov, ako sú Martin Benka, Janko Alexy a ďalší. Budeme radi, ak čitateľov inšpiruje k spoznaniu krásy slovenských veľhôr alebo múzeí v prírode pod Tatrami a Roháčmi," podotkol riaditeľ odboru kultúry Úradu ŽSK Martin Hromada.