Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

ŽSK získal vďaka cezhraničnej spolupráci peniaze na opravu ciest

Ilustračné foto Foto: TASR/Erika Ďurčová

Ide o úseky na ceste Čadca – Makov – Podvysoká a Čadca – Makov – Vysoká nad Kysucou, v rámci ktorých kraj obnoví aj osem mostov vo Vysokej nad Kysucou, Nižnom Kelčove, Staškove a Rakovej.

Žilina 19. októbra (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) získava v rámci cezhraničnej slovensko-poľskej a slovensko-českej spolupráce financie na projekty v oblasti dopravy i kultúry. Aktuálne monitorovací výbor schválil žiadosti ŽSK vo výške 4,9 milióna eur na rekonštrukcie ciest na Kysuciach a Orave. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

Doplnila, že ide o úseky na ceste Čadca – Makov – Podvysoká a Čadca – Makov – Vysoká nad Kysucou, v rámci ktorých ŽSK obnoví aj osem mostov vo Vysokej nad Kysucou, Nižnom Kelčove, Staškove a Rakovej. "Spolufinancovanie schválila Európska únia (EÚ) aj na modernizáciu cesty a mosta v smere z Vitanovej na Oravice," uviedla Záteková.

"V minulom období bol ŽSK lídrom v čerpaní eurofondov. Robíme všetko pre to, aby sme si túto pozíciu udržali a dostali do nášho územia čo najviac financií. Projekty podávame nielen my ako ŽSK, ale tiež obce a mestá. Investície teda prúdia do všetkých našich regiónov," podotkol predseda ŽSK Juraj Blanár.

Medzi očakávané projekty podľa neho patria rekonštrukcie oravských ciest. "Teší ma, že popri opravách z našich zdrojov môžeme na Orave realizovať aj modernizácie spolufinancované z eurofondov. Okrem najnovšie schválených projektov sme boli úspešní aj na cestách v smere na Lokcu, Zákamenné a Oravskú Lesnú, zo Zákamenného cez Novoť až po štátnu hranicu s Poľskom. Zároveň sme získali financie i na opravu mostov v Krušetnici, Lokci a obnoví sa aj cesta do Geoparku Megoňky na Kysuciach," dodal Blanár.