Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Žilinský kraj

V Čadci zriadili štartovacie bývanie pre ľudí z detských domovov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Službu budú poskytovať na určitý čas fyzickým osobám v nepriaznivej sociálnej situácii.

Čadca 12. júna (TASR) - Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) zriadil v Čadci štartovacie bývanie pre mladých ľudí z detských domovov. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Službu budú poskytovať na určitý čas fyzickým osobám v nepriaznivej sociálnej situácii. Pôjde o osoby, ktoré nemajú zabezpečené ubytovanie po skončení poskytovania sociálnej služby v inom zariadení, po skončení náhradnej starostlivosti alebo po skončení ochrannej výchovy. "Objekt je včlenený do bežnej komunity, čo prispeje prijímateľom sociálnej služby k lepšej integrácii v rámci spoločnosti," priblížila riaditeľka odboru sociálnych vecí Úradu ŽSK Iveta Ďurišová.

Novovzniknuté zariadenie organizačne patrí pod súčasné Centrum sociálnych služieb Park v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja. Sociálnu službu s kapacitou deväť osôb budú poskytovať v zrekonštruovaných priestoroch. Peniaze na to kraj získal z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Celkové výdavky dosiahli takmer pol milióna eur.

"Po roku, kedy sme otvárali prvý domov na polceste v Žiline - Bytčici vzniká prvé zariadenie tohto typu aj v regióne Kysuce. Stane sa súčasťou premyslenej sociálnej siete v našom kraji, ktorá dokáže zachytiť ľudí v kritických životných situáciách, dokáže im pomôcť nájsť pevnú pôdu pod nohami a odraziť sa k lepšej budúcnosti," zhodnotila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.