Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Podroháčske slávnosti budú mať tento rok obmedzený program

Na archívnej snímke program Podroháčskych folklórnych slávností. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Súčasťou podujatia bude predvádzanie a prezentácia histórie a foriem tradičnej kultúry Oravy v podobe remeselníkov či muzikantov.

Zuberec 29. júla (TASR) - Podroháčske folklórne slávnosti sa uskutočnia v auguste v priestoroch Múzea oravskej dediny Zuberec s obmedzeným programom. Po minuloročnej prestávke sa usporiadatelia rozhodli tento rok festival pripraviť v rozsahu, ktorý umožňuje súčasná epidemická situácia. Programy sa presťahujú na pódium zuberského skanzenu a budú mať podobu štvorhodinových blokov piesní, spevu, tanca či zvykoslovných pásiem súborov, skupín a ľudových hudieb najmä z regiónu a zo Žilinského kraja. Za organizátora o tom TASR informoval Miroslav Žabenský.

Ako hostia sa predstavia folklórne súbory (FS) Oravan Senior z Nižnej, Podpoľanec z Detvy, Stavbár zo Žiliny, Liptov z Ružomberka či Železiar z Košíc. Súčasťou podujatia bude predvádzanie a prezentácia histórie a foriem tradičnej kultúry Oravy v podobe remeselníkov či muzikantov. Tradičnými remeslami ožijú i dvory a objekty skanzenu. "Tohtoročný festival je retrospektívou minulosti v priestore obklopenom tradičnou architektúrou. Dominuje mu prezentácia Večer v Múzeu oravskej dediny, ktorý bol tento rok zapísaný do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva na Slovensku – i propagácia tohto zápisu. A jemu bude patriť aj prvý programový blok festivalu v piatok 6. augusta od 17.00 h v priestore skanzenu," priblížil Žabenský s tým, že podvečer sa festivalové dianie presunie na športové ihrisko do Oravského Bieleho Potoka.

Ako doplnil, sobotný (7. 8.) program sa začne v Múzeu oravskej dediny už o 9.00 h prezentáciou podôb hmotnej i nehmotnej ľudovej kultúry Oravy. Na javisku bude od 11.00 h pripravená Prechádzka po Orave a po múzeu - program oravských folklórnych súborov a skupín, ľudových hudieb a sólistov.

"V nedeľu (8. 8.) sú pre divákov okrem dvoch už spomínaných blokov prezentácie technológie tradičných remesiel, ľudového odevu a hudobnej kultúry pripravené aj dva folklórne programy. Záver 45. Podroháčskych folklórnych slávností bude patriť FS Železiar z Košíc," načrtol Žabenský.