Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zimné športy

Zlatú medailu na ZOH si vytancovali na ľade Virtuelová s Moirom

Kanadskí krasokorčuliari Tessa Virtueová so Scottom Moirom sa tešia zo zlata na ZOH, ktoré získali v tancoch na ľade. Foto: TASR/AP

Slovenský tanečný pár Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley obsadil 20. miesto.

Pjongčang 20. februára (TASR) - Kanadskí krasokorčuliari Tessa Virtueová so Scottom Moirom získali na ZOH v Pjongčangu zlato v súťaži tanečných párov. V Ľadovej aréne v Kangnungu triumfovali s celkovou známkou bodu 206,07 bodu. Striebro putuje do Francúzska zásluhou Gabrielly Papadakisovej a Guillauma Cizerona, ktorí zaostali za víťazmi o necelý bod. Bronz vybojoval americký tandem Maia Shibutaniová, Alex Shibutani. Slovenský tanečný pár Lucie Myslivečková, Lukáš Csölley obsadil 20. miesto (142,57 b.).

Virtueová s Moirom sa v Pjongčangu tešili z druhého olympijského zlata, premožiteľov nenašli ani na ZOH 2010 na domácom ľade vo Vancouveri. Pred štyrmi rokmi v Soči boli strieborní. Kanaďania sa po krátkom programe usadili na čele o necelé dva body pred Papadakisovou a Cizeronom a hoci predviedli až druhú najlepšiu voľnú jazdu, tesný náskok si udržali. V olympijskej histórii sa zlaté double v tancoch na ľade naposledy podarilo ruskému páru Paša Griščukovová, Jevgenij Platov na ZOH 1994 v Lillehammeri a ZOH 1998 v Nagane.

"Získať druhý olympijský titul je fantastický pocit. Vo voľnej jazde sme išli ako úplne poslední, bolo to niečo špeciálne. Boli sme pod veľkým tlakom, no dokázali sme to zvládnuť," povedala Virtueová pre akreditované médiá. Moir sa pokúsil porovnať obe olympijské zlatá. "Teraz to bolo úplne iné ako vo Vancouveri, kde sme zvíťazili pred kanadskými fanúšikmi. Na ten moment nikdy nezabudneme. O osem rokov neskôr sme úplne iní ľudia a športovci, ale krasokorčuľovanie stále milujeme. Dali sme do toho srdce a zlato je krásna odmena."

Myslivečková s Csölleyom dostali za voľný program na hudbu z muzikálu Kabaret v hlavnej úlohe s Lizou Minelliovou známku 82,82 b. Oproti krátkemu programu si o jednu priečku pohoršili, keď ich predstihli Turci Alisa Agafonovová s Alperom Ucarom. Myslivečková s Csölleyom predviedli temperamentný tanec, no za technické elementy im rozhodcovia udelili nižšie známky ako ich konkurentom. Za osobným rekordom z vlaňajšej olympijskej kvalifikácie z nemeckom Oberstdorfe zaostali takmer o 4,5 bodu.

výsledky súťaže tanečných párov:



1. Tessa Virtueová, Scott Moir (Kan. 206,07 b.,
2. Gabriella Papadakisová, Guillaume Cizeron (Fr.) 205,28,
3. Maia a Alex Shibutaniovci (USA) 192,59,
4. Madison Hubbellová, Zachary Donohue (USA) 187,69,
5. Jekaterina Bobrovová, Dmitrij Solovjew (OŠR) 186,92,
6. Anna Cappelliniová, Luca Lanotte (Tal.) 184,91,
7. Kaitlyn Weaverová, Andrew Poje (Kan.) 181,98,
8. Piper Gillesová, Paul Poirier (Kan.) 176,91,
9. Madison Chocková, Evan Bates (USA) 175,58,
10. Charlene Guignardová, Marco Fabbri (Tal.) 173,47
...20. Lucie MYSLIVEČKOVÁ, Lukáš CSÖLLEY (SR) 142,57