Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zimné športy

Andreas Žampa v Söldene ešte nebodoval: Urobil som chyby

Na snímke slovenský lyžiar Andreas Žampa počas 1. kola obrovského slalomu mužov Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Söldene 23. októbra 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Ďalší program slovenského reprezentanta je zameraný na tréning, potom by sa mal opäť predstaviť v Rakúsku.

Sölden 23. októbra (TASR) - Ani na šiesty pokus sa slovenský lyžiar Andreas Žampa nedostal v Söldene do druhého kola. V otváracom obrovskom slalome sezóny Svetového pohára skončil v nedeľu na 54. mieste so stratou 3,78 s. Teraz bude naberať kondíciu v domácich podmienkach a potom plánuje súťažiť v ďalšom rakúskom stredisku Lech/Zürs, kde sú 13. novembra na programe paralelné preteky.

Na ľadovci Rettenbach v sobotu prekazilo nepriaznivé počasie pretekať ženám, v nedeľu dopoludnia bolo počasie lepšie. "Bolo to super vzhľadom na to, aké tu panovali podmienky v sobotu. Naozaj nad očakávania, ale robili sa už diery na trati, predsa len, keď človek ide s vyšším štartovým číslom, tak to je poznať. Ja som urobil chybu, pošmyklo sa mi to na vnútornú lyžu, dve chyby som urobil aj v strmine. Tam som stratil. Ale že by som stratil výrazne, to si nemyslím. Dnes to bolo na hrane, do tridsiatky nešlo veľa ľudí s vyšším číslom," povedal Andreas Žampa po 1. kole, v ktorom išiel so 46-kou.

V Söldene sa mu nedarí, zatiaľ tu ešte ani raz nebodoval: "Tým, že som tu nebodoval, nie je to pre mňa nič nové. Takže pokračujeme ďalším obrákom vo Val d'Isere, kde som naopak po prvý raz v kariére bodoval, takže tam sa mi to aj viac páči."

Adam Žampa sa dostal do elitnej tridsiatky, po dojazde do cieľa svojmu mladšiemu bratovi dodal informácie: "Hovoril mi, že trať je super, že tam nie sú žiadne veľké problémy. Vedel som, že tam je malá ryha a treba ísť presne do nej. Vyhrávajú tí, ktorí nerobia chyby, ja som ich urobil."

Ďalší program slovenského reprezentanta je zameraný na tréning, potom by sa mal opäť predstaviť v Rakúsku: "Budem doma dva týždne, budem naberať kondíciu a potom sa uvidí, kde sa bude dať ísť, kde bude sneh. Pôjdeme najbližšie do Lechu na paralelné preteky, máme to aspoň v pláne."

Bratia Žampovci tento rok zmenili prípravu, na sezónu i počas nej sa pripravujú s novým tímom. "My spolupracujeme s Global Racing tímom, kde je tréner Američan Paul Epstein. Veľmi si to pochvaľujeme, sme tam spolu viacerí lyžiari z menších krajín. Sme veľká skupina, Epstein má výborné kontakty na organizovanie tréningov. To je v našom športe kľúčové. Ale hlavný tréner je stále náš otec a asistent je Roman Murín," vysvetlil Andreas Žampa.

Na prvé preteky sezóny bolo zvedavých niekoľko tisíc ľudí, v cieľových priestoroch panovala skvelá atmosféra. Mladší z bratov Žampovcov si podujatie užil: "Je to skvelé, už len to, že aj do kabínky na lanovku chodíme s ľuďmi, ktorí tu sú. Je to super pre šport celkovo. Ľudia si to prišli užiť. Takto to má byť. V Rakúsku je lyžovanie národný šport a ľudia to berú ako jednu veľkú párty. Škoda, že ženám to v sobotu nevyšlo. Ale takto to má vyzerať, veď si spomeňme, ako to vyzeralo, keď sa hral futbal bez divákov."



/vyslaný redaktor TASR wr/