Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zimné športy

Olympijska šampiónka Nilssonová chce presedlať na biatlon

Nórska bežkyňa na lyžiach Maiken Caspersenová Fallaová sa raduje v cieli z víťazstva v pretekoch Svetového pohára v klasickom šprinte žien v nórskom Drammene 7. marca 2018. Na druhom mieste skončila Švédka Stina Nilssonová (vpravo). Foto: TASR/AP

Z vrcholných podujatí má celkovo 13 medailí.

Štokholm 23. marca (TASR) - Švédska bežkyňa na lyžiach Stina Nilssonová sa plánuje už od budúcej sezóny venovať biatlonu. Zmeniť šport sa chystá vo veku 26 rokov a po siedmich sezónach vo Svetovom pohári bežcov.

Rovnakou cestou sa v minulosti úspešne vydali aj ďalšia Švédka Magdalena Forsbergová, Fínka Kaisa Mäkäräinenová, či Nemka Denise Herrmannová. Žiadna z nich ale nemala na svojom konte toľko kvalitných vystúpení vo svojom pôvodnom športe ako práve Nilssonová. Švédka je olympijskou víťazkou z Pjongčangu 2018 v šprinte klasickou technikou. Z majstrovstiev sveta má zlato z tímového šprintu klasicky a aj zo štafety zo Seefeldu 2019. Z vrcholných podujatí má celkovo 13 medailí.

Vo Svetovom pohári triumfovala v 23 pretekoch. Absolvovala ich 108 a na pódium pre tri najlepšie vystúpala 41-krát. "Mala som predstavu, že ešte raz sa predstavím na olympijských hrách v behu na lyžiach a zmena príde až potom. Lenže zranenie mi umožnilo dlho premýšľať, skúšať streľbu a cítim, že už nechcem čakať," citovala Nilssonovú oficiálna stránka Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS).

V uplynulej sezóne sa Nilssonová trápila, únavová zlomenina ju donútila odstúpiť po 1. etape Tour de Ski a vo zvyšku sezóny už nenastúpila. "Do biatlonových súťaží pôjdem s pokorou. Naučiť sa pracovať so zbraňou bude veľká výzva. No teším sa, budem na tom mimoriadne pracovať," vyhlásila.