Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Prvé reprezentačné sústredenie behu na lyžiach bude v polovici júna

Na snímke slovenská bežkyňa na lyžiach Alena Procházková, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Prvé preteky by slovenskí bežci mohli absolvovať 12. júla v českej obci Velké Karlovice, možno aj ako úvodný diel Slovenského pohára v behu na kolieskových lyžiach.

Bratislava 4. júna (TASR) – Slovenskí reprezentanti v behu na lyžiach sa na prvom sústredení po ústupe pandémie koronavírusu stretnú v polovici júna. Letná sezóna na kolieskových lyžiach by sa mala uskutočniť minimálne na domácej úrovni, augustové podujatie Svetového pohára v Banskej Bystrici je naďalej ohrozené.

"Sezónu otvoríme sústredením od 14. do 19. júna v Salamandra rezorte v Hodruši-Hámroch, kde sa zíde kompletná reprezentácia v behu na lyžiach, vrátane členov Národného lyžiarskeho centra a talentovanej mládeže. Zamerané bude okrem kondície aj na vzdelávanie a zoznamovanie sa s novinkou v našej príprave, ktorou bude aplikácia s profesionálnym tréningovým denníkom športovca," povedal pre TASR šéf bežeckého úseku Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) Michal Malák.

V reprezentačnom A-tíme na novú sezónu figurujú rovnako ako v uplynulom ročníku Alena Procházková a Ján Koristek. Tridsaťpäťročná Procházková mala korunovať svoju bohatú kariéru v lete počas SP v Banskej Bystrici, ale osud tohto podujatia je stále neistý. "Alena sa stále pripravuje a po lete sa uvidí, čo ďalej. Motiváciou pre ňu ale môže byť štart na budúcoročnom svetovom šampionáte v Oberstdorfe," vysvetlil Malák.

Okrem MS v Obersdorfe (23. februára-7. marca 2021) budú ďalšie vrcholy sezóny patriť mladým talentom. Svetová zimná univerziáda je plánovaná v januári v Luzerne, MS juniorov vo februári v Zakopanom a hneď potom bude nasledovať zimný EYOF vo fínskom Vuokatti.

Ešte predtým čaká na Slovákov letná časť sezóny na kolieskových lyžiach, ktorej vrcholom mal byť augustový diel Svetového pohára od 14. do 16. augusta v Banskej Bystrici. Pandémia koronavírusu ale výrazne zasiahla do jeho príprav a stále nie je jasné, či sa v tomto roku uskutoční.

"Som čoraz viac skeptický, pretože stále nemáme finančné krytie podujatia," priznal Malák. SLA musí medzinárodnej federácii FIS zaslať definitívne stanovisko do 15. júna. Pôvodný rozpočet viac ako 70-tisíc eur by ešte navýšili plánované testy všetkých účastníkov na COVID-19, ale zväzu zatiaľ nepotvrdili finančnú podporu mesto ani VÚC a v súčasnej mimoriadnej situácii nie je istá ani dotácia z ministerstva na organizáciu významných podujatí.

"Priaznivá situácia u nás s pandémiou nám síce hrá do karát, ale keď nemáme podujatie finančne kryté, tak by bola samovražda do toho ísť. Nechceme to robiť za každú cenu, je to veľká zodpovednosť," tvrdí šéf slovenských bežcov na lyžiach.

Prvé preteky by slovenskí bežci mohli absolvovať 12. júla v českej obci Velké Karlovice, možno aj ako úvodný diel Slovenského pohára v behu na kolieskových lyžiach. V pláne je aj viacero ďalších pokračovaní seriálu, z dejísk prichádzajú do úvahy tradične Levoča, Kremnicka-Skalka, Látky, či Gerlachov.