Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zimné športy

Slovenskí bežci na lyžiach sa pripravovali na ľadovci

Na snímke tréner Ján Valuška. Foto: TASR/Dušan Hein

Zatiaľ nie je jasné, či sa Slováci predstavia už na úvodných podujatiach Svetového pohára koncom novembra a začiatkom decembra vo fínskej Ruke resp. nórskom Lillehammeri.

Ramsau 27. októbra (TASR) - Slovenskí bežci na lyžiach absolvovali v uplynulých dňoch sústredenie na ľadovci Dachstein v Rakúsku. Pod vedením trénerov Ján Valušku a Stanislava Holienčíka sa na novú sezónu pripravovalo sedem reprezentantov.

Takmer dva týždne strávilo v horskom stredisku kvarteto Alena Procházková, Ján Koristek, Mária Danielová a Kristína Sivoková, o niečo menšiu tréningovú porciu na rovnakom mieste majú za sebou Timea Mazúrová, Marianna Klementová a Denis Tilesch. Všetci mohli na sústredenie vycestovať až po negatívnom výsledku na Covid-19, informoval oficiálny web Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA).

"Mohli sme na ľadovci reálne vidieť, že svetové bežecké lyžovanie nezastalo a všetci športovci sa tvrdo pripravujú na nastávajúcu sezónu. Každý sa však musí prispôsobiť aktuálnym obmedzeniam z pohľadu Covid-19 a rešpektovať nariadenia, ktoré sú viditeľné na každom kroku. Napríklad predaj skipasov sa presunul do exteriéru, všetci museli mať prekryté horné dýchacie cesty, dodržiavať rozostupy a používať dezinfekciu. Taktiež bola znížená prepravná kapacita lanovky a prezliekacie miestnosti sú obmedzené na presný počet ľudí. Samozrejme, ani v našom tíme nechceme nič podceniť a prevencia i ochrana zdravia sú na prvom mieste, čo pri bežeckom lyžovaní nie je nič nové, vzhľadom na fakt, že iba zdravý športovec môže podať svoj stopercentný výkon," uviedol športový riaditeľ bežeckého úseku SLA Michal Malák.

Zatiaľ nie je jasné, či sa Slováci predstavia už na úvodných podujatiach Svetového pohára koncom novembra a začiatkom decembra vo fínskej Ruke resp. nórskom Lillehammeri. Reálnejší je ich štart až v polovici decembra vo švajčiarskom Davose. Vrcholom zimy majú byť svetové šampionáty dospelých v nemeckom Obersdorfe (23. február - 7. marec 2021) a juniorov v poľskom Zakopanom (30. januára - 7. februára).

"Za súčasných podmienok bude príprava pre reprezentantov náročná. Začiatkom novembra máme plánovanú ďalšiu špeciálnu prípravu na snehu v Taliansku, samozrejme až nám to dovolia opatrenia. Pripravujeme aj iné alternatívy podľa možnosti. Určite by sme sa chceli zúčastniť Svetového pohára, ale v tejto situácii neviem povedať, kde a kedy začneme. Pravdepodobne až v Davose. Vrcholom sezóny dospelých budú MS v Obersdorfe. Verím, že toto podujatie sa uskutoční," povedal pre web SLA kouč Valuška.