Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zimné športy

Nóri predčasne ukončili sezónu, Boľšunov získal veľký glóbus

Na snímke uprostred fínsky bežec na lyžiach Iivo Niskanen vyhral preteky Svetového pohára na 15 km klasicky na domácej trati v Lahti v sobotu 29. februára 2020. Druhý skončil Rus Alexander Boľšunov (vľavo), tretí Nór Hans Christer Holund (vpravo). Foto: TASR/AP

Boľšunov mal celkový pohárový triumf na dosah a nakoniec ho získal v predstihu ako prvý ruský bežec po rozpade ZSSR.

Quebec 11. marca (TASR) - Nórski bežci na lyžiach pre obavy z koronavírusu vynechajú záver Svetového pohára v Kanade a USA. Veľký krištáľový glóbus tak prvýkrát v kariére získal Rus Alexander Boľšunov.

Nórska lyžiarska veľmoc na čele s fenomenálnym šprintérom Johannesom Hösflotom Kläbom oznámila, že nepostaví žiadneho pretekára na zostávajúce podujatia SP v Quebecu, Minneapolise a Canmore. "Cítime, že zodpovedné je dať prednosť zdraviu pred výkonom," citovala agentúra SID Torbjörna Skogstada, šéfa bežeckej sekcie Nórskeho lyžiarskeho zväzu.

Dvojnásobná olympijská víťazka Ragnhild Hagová a štvornásobná majsterka sveta Heidi Wengová už odcestovali do Severnej Ameriky, podľa vyjadrenia zväzu ale v pretekoch štartovať nebudú. Medzi ženami má už od predošlého podujatia v Osle isté celkové prvenstvo Nórka Therese Johaugová.

Boľšunov mal celkový pohárový triumf na dosah a nakoniec ho získal v predstihu ako prvý ruský bežec po rozpade ZSSR. V minulej sezóne obsadil v konečnom poradí druhé miesto za Kläbom. Rovnako ako vlani navyše Boľšunov opäť ovládol hodnotenie dištančných pretekov.