Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Šprint klasicky vyhrali Nóri Fallová a Kläbo, Slováci zaostali

Nórska bežkyňa Maiken Caspersen Fallová oslavuje v cieli víťazstvo v šprinte klasickou technikou na 1,4 km v úvodných pretekoch nového ročníka Svetového pohára v behu na lyžiach vo fínskom stredisku Kuusamo 29. novembra 2019. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Procházkovú čakajú v sobotu dištančné preteky klasicky na 10 km a v nedeľu stíhačka voľne na 10 km.

Ruka 29. novembra (TASR) - Nóri Maiken Caspersen Fallová a Johannes Hösflot Kläbo triumfovali v úvodných pretekoch nového ročníka Svetového pohára v behu na lyžiach. Vo fínskom stredisku Ruka dominovali v šprinte klasickou technikou na 1,4 km. Slovenskí reprezentanti Alena Procházková a Ján Koristek nepostúpili z kvalifikácie.

Fallová v mrazivom počasí zaútočila v ženskom finále približne v polovici trate a v závere jej tempu nestačila žiadna zo súperiek. V cieli mala výrazný náskok 2,33 sekundy pred Švédkou Jonnou Sundlingovou, tretia skončila Američanka Sadie Maubetová Bjornsenová. Polovicu finálovej zostavy tvorili reprezentantky Nórska. "Táto trať patri medzi moje obľúbené. Je veľmi náročná, takže v cieli som vždy na konci so silami. Som rada, že mi to dnes vyšlo," povedala Fallová po svojom 20. víťazstve v SP.

Ešte suverénnejšie si prišiel po víťazstvo Kläbo, obhajca veľkého glóbusu za celkové prvenstvo v SP i malého za šprint. Vo finále nadelil súperom viac ako štyri sekundy. Druhé miesto obsadil jeho krajan Paal Golberg s odstupom 4,17 s, tretí bol Francúz Richard Jouve (+4,62). Tesne za stupňami víťazov dobehol druhý muž celkového poradia seriálu v minulej zime Rus Alexander Boľšunov. "Vlani som tu vyhrať nedokázal, takže teraz musím byť spokojný. Som šťastný, že mi úvod pohára vyšiel na jednotku," vyhlásil v cieli.

Slovenským reprezentantom vstup do sezóny nevyšiel, keď v kvalifikácii skončili ďaleko za postupujúcou tridsiatkou najlepších. Procházková obsadila až 67. priečku, jej manko na najrýchlejšiu Luciu Scardoniovú z Talianska narástlo na 18,19 sekundy. Na postup jej chýbalo viac ako osem sekúnd. Na štart sa postavilo spolu 92 bežkýň, v kvalifikácii stroskotali napríklad aj Nórka Heidi Wengová, či Švédky Charlotte Kallová a Frida Karlssonová.

Koristek skončil v kvalifikácii takmer na chvoste štartového poľa na 103. mieste. Na prvého Kläba stratil priepastných 28,8 sekundy a za sebou nechal iba troch súperov. Na severe Európy ešte slovenskú dvojicu čakajú v sobotu dištančné preteky klasicky a v nedeľu stíhačka voľne na 10, resp. 15 km.

SP v behu na lyžiach - Ruka šprint klasicky (1,4 km):



ženy: 1. Maiken Caspersen Fallová (Nór.) 3:07,09 min, 2. Jonna Sundlingová (Švéd.) +2,33, 3. Sadie Maubetová Bjornsen (USA) +2,77, 4. Ane Appelkvist Stensethová (Nór.) +2,78, 5. Stina Nilssonová (Švéd.) +7,00, 6. Tiril Udnes Wengová (Nór.) +17,61, v semifinále: 7. Natalja Neprjajevová (Rus.), 8. Katja Višnarová (Slovin.), 9. Anamarija Lampičová (Slovin.), 10. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (Nór.),... v kvalifikácii: 67. Alena PROCHÁZKOVÁ (SR)

muži: 1. Johannes Hösflot Kläbo (Nór.) 2:39,47 min, 2. Paal Golberg (Nór.) +4,17, 3. Richard Jouve (Fr.) +4,62, 4. Alexander Boľšunov (Rus.) +5,24, 5. Emil Iversen (Nór.) +5,96, 6. Oskar Svensson (Švéd.) +9,50, v semifinále: 7. Johan Häggström (Švéd.), 8. Calle Halfvarsson (Švéd.), 9. Teodor Peterson (Švéd), 10. Iľja Semikov (Rus.)