Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zimné športy

Biatlonová únia rozhodla, že MS 2021 sa v ruskom Ťumeni konať nebudú

ilustračná snímka Foto: TASR/Branislav Račko

Dôvodom tohto verdiktu je doteraz stále neuzavretá rozsiahla dopingová kauza ruských športovcov.

Hochfilzen 8. februára (TASR) - Mimoriadny kongres Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) v rakúskom Hochfilzene v stredu rozhodol, že majstrovstvá sveta v roku 2021 sa neuskutočnia v ruskom Ťumeni.

Dôvodom tohto verdiktu je doteraz stále neuzavretá rozsiahla dopingová kauza ruských športovcov. Exekutíva na čele s prezidentom Andersom Bessebergom vo Fieberbrunne, niekoľko kilometrov od Hochfilzenu, rokovala aj o nastavení nových prísnejších pravidlách antidopingu. Informoval portál idnes.cz.

Rusi sa musia do 24. februára sami šampionátu vzdať, inak IBU minuloročnú voľbu vyhlási za neplatnú a MS im vezme. Delegáti kongresu odhlasovali tento návrh desaťčlennej exekutívy. Odobratie MS žiadali Svetová antidopingová agentúra WADA aj Medzinárodný olympijský výbor v reakcii na správu vyšetrovateľa WADA Richarda McLarena.

Kongres hlasoval aj o petícii športovcov, ktorú zorganizovali Martin Fourcade, Lowell Bailey a Michal Šlesingr a podporilo ju viac ako 150 biatlonistov, resp. 50 trénerov. Požiadavku o osemročnom treste za doping neschválil, lebo toto spadá pod kompetencie WADA. Ďalšie požiadavky športovcov, zvýšenie pokút pre národné federácie, resp. zníženie počtu štartujúcich na Svetovom pohári v prípade pozitívnych dopingových testov, kongres akceptoval. Platiť majú od budúcej sezóny.

O novom dejisku MS 2021 rozhodne riadny kongres v lete 2018 v Poreči. IBU vypíše nové voľby, favoritom je slovinská Pokľuka, ktorá prehrala s Ťumeňom.

Ruská biatlonová únia (RBU) ústami jej prezidenta Alexandra Kravcova verdikt rozhodne odmietla. "Sme absolútne proti dobrovoľnému vzdaniu sa šampionátu. Uvažujeme nad súdnou žalobou. A možno to poženieme nielen pred Športový arbitrážny súd CAS," povedal Kravcov.