Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zimné športy

Biatlon: Štafetu na 4x7,5 km v Ruhpoldingu vyhrali Nóri, Slováci 15.

Nórske biatlonové kvarteto zľava Emil Hegle Svendsen, Johannes Thingnes Boe, Tarjei Boe a Ole Einar Björndalen sa teší po triumfe v piatkovej štafete Svetového pohára mužov na 4x7,5 kilometrov v nemeckom Ruhpoldingu 15. januára 2016. Foto: TASR/AP

Prvý zo Slovákov vybehol na trať za stáleho sneženia Kazár, no už na prvej streľbe v ľahu výrazne stratil, keď trikrát dobíjal.

Ruhpolding 15. januára (TASR) - Nórske biatlonové kvarteto Ole Einar Björndalen, Johannes Thingnes Boe, Tarjei Boe, Emil Hegle Svendsen triumfovalo v piatkovej štafete SP mužov na 4x7,5 km v nemeckom Ruhpoldingu. V cieli dosiahlo výsledný čas 1:17:05 h. a o vyše štrnásť sekúnd predstihlo druhé Rusko. Slovenská štafeta v zložení Matej Kazár, Miroslav Matiaško, Tomáš Hasilla, Martin Otčenáš obsadila v 25-člennej konkurencii konečné 15. miesto so stratou +3:48,9 min.

Prvý zo Slovákov vybehol na trať za stáleho sneženia Kazár, no už na prvej streľbe v ľahu výrazne stratil, keď trikrát dobíjal. V priebežnom poradí sa nachádzal na 23. pozícii. Po čistej stojke sa posunul vyššie a napokon finišoval trinásty s takmer 36-sekundovým odstupom na prekvapujúcich lídrov Lotyšov. Matiaško tempo udržal a tretiemu Hasillovi odovzdal štafetu štrnásty v poradí.

Hoci slovenská strata na vedúcu skupinu narastala, naďalej sa držala za prvou desiatkou. Na záver vybehol na trať Otčenáš, ktorý sa po prvej streľbe v ležke posunul na desiatu priečku, ale po stojke sa prepadol o šesť nižšie. V záverečných bežeckých kilometroch napokon celkové slovenské umiestnenie vylepšil o jediné miesto.

Po piatkových pretekoch chýbali na pódiu úradujúci svetoví šampióni Nemci, ktorí v domácom stredisku zaostali najmä v streleckej časti. Víťazné ambície im prekazil druhý na trati Johannes Kühn, ktorý minul až tri terče a musel si odkrútiť rovnaký počet trestných okruhov. Z priebežnej 16. priečky to napokon Nemci vytiahli na konečnú piatu.

V sobotu pokračujú v Ruhpoldingu preteky mužov aj žien s hromadným štartom.

štafeta mužov - 4x7,5 km:
1. Nórsko (Ole Einar Björndalen, Johannes Thingnes Boe, Tarjei Boe, Emil Hegle Svendsen) 1:17:05 h.
2. Rusko +14,6 s.
3. Rakúsko +35,8
4. Francúzsko +55,9
5. Nemecko +1:51,4 min.
6. USA +2:31,1
...
15. SLOVENSKO (Matej Kazár, Miroslav Matiaško, Tomáš Hasilla, Martin Otčenáš) +3:48,9 min.

priebežné poradie SP (po 2 z 5 podujatí):
1. Rusko 114 b a Nórsko 114
3. Francúzsko 91 a Rakúsko 91
5. Nemecko 80
6. USA 72
...
14. SLOVENSKO 52