Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zimné športy

V predolympijskej sezóne vládli osobnosti M. Fourcade a Dahlmeierová

Nemecká biatlonistka Laura Dahlmeierová. Foto: TASR/AP

Na čele celkového hodnotenia seriálu Svetového pohára si vyhranili piedestál takým spôsobom, že lámali aj historické rekordy.

Holmenkollen 20. marca (TASR) - V predolympijskej sezóne vládli vo svetovom biatlone Francúz Martin Fourcade a Nemka Laura Dahlmeierová. Na čele celkového hodnotenia seriálu Svetového pohára si vyhranili piedestál takým spôsobom, že lámali aj historické rekordy. Francúz prelomil so 14 víťazstvami zdanlivo nezlomiteľné sezónne maximum Nóra O.E. Björndalena s 12-timí a Nemka svojou pozoruhodnou bilanciou 10 triumfov zostala M. Fourcademu len málo dlžná. V konečnom dôsledku sa to prejavilo aj v hodnotení SP, Francúz zvíťazil s obrovským náskokom 404 bodov, Dahlmeierovú však viac vyzdvihla bilancia na MS v Hochfilzene s tromi zlatými medailami v individuálných disciplínach na rozdiel od jedného titulu pre M. Fourcada.

Dahlmeierová má 23 rokov a v kariére vlastní 17 víťazstiev, z ktorých až osem získala v stíhačke. M. Fourcade si v 28 rokoch víťazné konto vyšperkoval 63-krát a aj jemu imponuje s 22 triumfami najviac stíhačka. Aj keby sa niekomu zdalo, že sú opradení biatlonovou svätožiarou, občas sa ukázali aj ako biatlonisti z mäsa a kostí. Dahlmeierová po veľkých zakolísaniach vo finálovom kole v Holmenkollene prišla o dva krištáľové glóbusy v šprinte i v mass pretekoch v prospech Češky Koukalovej, M. Fourcade ich získal síce všetkých päť, no na MS v Hochfilzene ho pozlátila jedine stíhačka, a to vzhľadom na jeho hegemóniu v pohári bolo dosť málo. V živej pamäti zostane aj jeho kiks a veľkosť zároveň v záverečných mass pretekoch sezóny, keď si zabudol zaťažiť svoju zbraň zásobníkmi, no nenechal sa vykoľajiť a zvíťazil bez jedinej chyby na strelnici.

Vo svetovom biatlone sa nezakorenil len nemecko-francúzsky fenomén, ale aj ďalších krajín, ktoré mu dokázali čeliť a aspoň sčasti narušiť zjavnú nadvládu. Češka Gabriela Koukalová s piatimi víťazstvami bola pre Dahlmeierovú vždy najväčšia hrozba a o zvyšných 11 sa podelili po 2x Fínka Mäkäräinenová, Francúzka Dorin-Habertová, Nórka Eckhoffová, Fínka Laukkanenová, raz Francúzka Chevalierová, Ruska Akimovová a Nemka Horchlerová. Medzi mužmi M. Fourcade len 12x z 26 možností uvoľnil piedestál v prospech Rusa Šipulina 2x, Nóra J.T. Boea 2x, Nemca Schemppa 2x, Rakúšana Eberharda 2x, Nemca Peiffera 1x, Američana Baileya 1x, Nemca Dolla 1x a Rusa Babikova 1x.

Slovenskému biatlonu pomohol pri spolunažívaní s konkurenciou hlavne svetový šampionát v Hochfilzene. Aj keď dieru do sveta v sezóne neurobil, aspoň sa v niektorých okamihoch primerane pripomenul a pomohol si s dobrým pocitom, že do predolympijskej sezóny sľubne nakročil. Každé jedno umiestnenie v top desiatke povzbudilo, no muži sa ho nedočkali. Na 64. mieste v hodnotení SP bodoval Tomáš Hasilla 4x a hlavne jeho 16. priečka na MS sa veľmi cenila. Martin Otčenáš na 75. bodoval dvakrát, 77. Matej Kazár 3x, a to bola dosť nevýrazná vizitka.

Ženy boli na tom oveľa lepšie, aj keď v Pohári národov skončili na 17. mieste, teda o stupienok horšie ako muži. Podržali ich hlavne výsledky Paulíny Fialkovej, nad ktorými vyčnievalo kariérne maximum, 5. miesto v stíhačke v Kontiolahti a dvakrát 10. miesto na MS v Hochfilzene a v dejisku budúcoročných ZOH v Pjongčangu. V konečnom poradí SP jej 31. miesto sprevádzalo 13 bodovaných umiestnení. Aký veľký potenciál v nej v 24 rokoch drieme, naznačovala najmä na konci sezóny. Žiaľ, bola príliš osamotená, Anastasia Kuzminová, v celkovom hodnotení SP 40-ta, sa sústredila hlavne na svoj osobný boj so zdravím, s podlomeným až zázračne skončila na MS v Hochfilzene ôsma v šprinte, predtým bola šiesta taktiež v šprinte v Pokljuke a deväťkrát bodovala v hodnotení SP. Na 60. mieste v SP Jana Gereková s piatimi umiestneniami v bodovanej štyridsiatke naznačila, že sa koniec pozvoľna blíži a 65. Ivona Fialková s tromi bodovanými zásahmi je v 22 rokoch len na prahu svojej kariéry.