Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zimné športy

Biatlonista Borguľa bronzový v individuálnych pretekoch na 12,5 km

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Už v utorok získala bronz v pretekoch na 1000 m šortrekárka Tamara Tokárová. Darilo sa aj ďalšej biatlonistke Kristíne Makovínyovej, ktorá skončila v dievčenských pretekoch na 10 km piata.

Vuokatti 24. marca (TASR) - Slovensko získalo druhú medailu na zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) vo fínskom Vuokatti. Jakub Borguľa skončil v biatlonových individuálnych pretekoch na 12,5 km na bronzovej pozícii.

Už v utorok získala bronz v pretekoch na 1000 m šortrekárka Tamara Tokárová. Darilo sa aj ďalšej biatlonistke Kristíne Makovínyovej, ktorá skončila v dievčenských pretekoch na 10 km piata.

"Jakub Borguľa ukázal vo štvrtkových pretekoch, že je veľký talent slovenského biatlonu. Po čistej úvodnej ležke síce na druhej streľbe v stoji dvakrát zaváhal, ale čisté zvyšné dve streľby ho vo výsledkovej listine posúvali vyššie a vyššie," informoval portál olympic.sk.

Sedemnásťročný člen Fan teamu Banská Bystrica napokon v cieli zaostal za víťazným Louom Thieventom z Francúzska o 32 sekúnd. Od strieborného Poliaka Konrada Badacza ho delilo 7,5 sekundy.

Borguľa dosiahol ďalší úspech v jeho kariére. Koncom februára získal na majstrovstvách sveta kadetov v Soldier Hollow jednu zlatú a dve strieborné medaily. Ďalší slovenský biatlonista Adam Černák skončil na 24. mieste, Benjamín Belicaj bol o osem priečok nižšie. Na štart sa postavilo 62 biatlonistov.

Osemnásťročná zverenka Petra Kazára Kristína Makovínyová predviedla v biatlonovom areáli vo Vuokatti veľmi dobrý výkon.Z dvadsiatich výstrelov nesklopila len jeden terč, ten štvrtý na úvodnej ležke. Aj na druhej ležke sa na strelnici zdržala pre technické problémy s puškou. Na jednotlivých medzičasoch stúpala vo výsledkovej listine a napokon skončila na 5. priečke, čím vylepšila svoje umiestenie zo šprintu, v ktorom bola trinásta.

Výsledok ma veľmi teší. Pred dvoma dňami mi desiatka ušla o štyri sekundy. Dnes som nastupovala na preteky s cieľom sa do nej dostať. S dvoma vecami nie som spokojná. Minutá rana na ležke bola tesná. Niekedy hrana terča padne, inokedy nie. Tentoraz to bol druhý prípad. Sekundy som stratila aj na druhej ležke, kde som mala technické problémy. Ostatné veci som mala pekné. Teším sa najmä z čistej poslednej stojky,“ povedala pre olympic.sk Kristína Makovínyová.

V kvalifikácii šprintu bežcov na lyžiach sa nepodarilo postúpiť do vyraďovacej časti medzi tridsiatku najlepších ani jednému zo slovenských reprezentantov. Najlepšie sa umiestila Sarah Šuleková, ktorá obsadila 46. pozíciu. O 28 stotín sekundy bola na korčuliarskej 1,1 km dlhej trati pomalšia Lea Meszárosová. Z dvojice chlapcov skončil lepšie Matej Horniak na 60. priečke.

VÝSLEDKY - ŠTVRTOK



BIATLON

Chlapci – 12,5 km: 1. Thievent (Fr.) 36:34,5 (2), 2. Badacz (Poľ.) +24,5 (2), 3. BORGUĽA +32,0 (2), ... 24. ČERNÁK +3:34,3 (3), 32. BELICAJ (všetci SR) +4:17,2 (4)

Dievčatá – 10 km: 1. Repincová (Slovin.) 31:34,7 (1), 2. Anderssonová (Švéd.) +9,4 (3), 3. Menginová (Fr.) +12,9 (0), ... 5. MAKOVÍNYOVÁ (SR) +2:40,4.

BEH NA LYŽIACH

Dievčatá – kvalifikácia šprintu: 1. E. Näslundová (Švéd.), ... 46. ŠULEKOVÁ +22,40, 48. MESZÁROSOVÁ +22,68, 54. BUKASOVÁ (všetky SR) +30,49.

Chlapci – kvalifikácia šprintu: 1. Melnits (Fín.) 1:59,99, ... 60. HORNIAK +22,64, 62. HAVRAN (obaja SR) +22,46.